CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının ardından kararları açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından kararları açıklayan Kalın, 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın Genelkurmay 2'nci Başkanlığı'na getirildiğini açıkladı. Kalın'ın açıkladığı listede, kuvvet komutanlarında herhangi bir değişiklik olmadığı göze çarptı.

İşte kritik YAŞ toplantısı ardından oluşan yeni komuta kademesi;

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak

Deniz Kuvvetleri Komutanı Recep Bülent Bostanoğlu

Donanma Komutanı Veysel Kösele

Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal

Muharip Hava Kuvvet Komutanı Metin Temel

3'ncü Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Orgeneral Tahir Bekiroğlu

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar

Kalın, kararları, okumasının ardından "milletimize, ordumuza hayırlı uğurlu olsun" dedi. 

HULUSİ AKAR KİMDİR?

Hulusi Akar (1952, Kayseri), Türk asker ve 29. ve mevcut Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı'dır.1972 yılında Kara Harp Okulu'nu, 1973 yılında da Piyade Okulu'nu tamamladı. 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982 yılında Kara Harp Akademisi'ni tamamladıktan sonra 7. Piyade Alayı'nda karargâh bölük komutanlığı yaptı. Daha sonra 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

1998 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Tümgeneral olarak Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Korgeneral olarak Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu.

2011 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüttü. 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

Genelkurmay Başkanlığı dönemi
2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Kasım 2015'te ABD ile Türkiye ilişkilerinin dönüm noktası niteliğindeki Çuval Olayı'ndan sonra uzun süredir bir Türk Genelkurmay Başkanı'nın İncirlik Üssü'ne yaptığı ilk ziyaret olan ve daha sonra Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nü ziyaret eden eden Akar, ziyaretlerinde pilotların boyunlarına fuları takarak, pilotlara jest yaptı.[2] Aynı yıl NATO Askeri Komite Toplantısı'nda Suriye'de IŞİD'e karşı koalisyon güçleriyle işbirliği yapan PYD'nin terör örgütü olduğunu, PKK'nın Suriye ve Irak'taki iç savaştan faydalanarak uluslararası kamuoyunda meşruiyet kazanmaya çalıştığını söyledi, Hendek operasyonlarının devam ettiği sırada Diyarbakır'a Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile birlikte yerinde incelemelerde bulunmak üzere ziyaretler gerçekleştirdi.[4] 1 Mayıs 2016 tarihinde çatışmaların sürdüğü Mardin, Nusaybin'e de giderek operasyonları yerinde takip etmiş, yönetmiştir.

15 Temmuz 2016 tarihinde 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası Akıncı Hava Üssü'nde darbe girişiminde bulunan askerlerce rehin tutulmuş 16 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen operasyonla kurtarılmıştır. Rehin tutulduğu sürede yerine vekaleten 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar atanmıştır.

SALİH ZEKİ ÇOLAK KİMDİR?

Salih Zeki Çolak (d. 20 Temmuz 1954, Akçaabat, Trabzon) Türk askerdir. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesiyle, 1975 yılında da Topçu ve Füze Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1988 yılına kadar Kara Kuvvetleri'nde çeşitli topçu birliklerinde takım komutanlığı, batarya subaylığı ve batarya komutanlığı görevi yaptı. Salih Zeki Çolak 1988 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olduktan sonra sırasıyla 4. Piyade Tümen Komutanlığı'nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 49. Piyade Alayı'nda Tabur Komutanlığı, Genelkurmay Mali Plan Program Daire Başkanlığı'nda Program Subayı, Brüksel/Belçika'da Batı Avrupa Birliği Türkiye Askeri Temsilciliği ve Kurmay Başkanlığı, 108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Salih Zeki Çolak 2001 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığı ve 19. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2005 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü. Salih Zeki Çolak 2009 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti ve 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 2011 yılında KKK Kurmay Başkanlığı'na atandı. 2013 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 2014 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Salih Zeki Çolak evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.2015 yaş kararları ile kara kuvvetleri komutanı oldu.

BÜLENT BOSTANOĞLU KİMDİR?

1953 doğumlu olan Recep Bülent Bostanoğlu Zonguldak doğumludur. Türkiye'nin 25. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.
1970 yılında Deniz Lisesi'nden, 1973 yılında Deniz Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Çeşitli gemilerde harekât subaylığı, II. Komutanlık ve komutanlık görevlerinde bulundu.
1995 yılında Atina Askeri Ataşeliği'ne, 1998 yılında 4. Muhrip Filotillası Komodorluğu'na ve 1999 yılında Donanma Komutanlığı Harekât Başkanlığı'na atandı.
2000 yılında Tuğamiral rütbesine terfi etti. Aynı yıl Genelkurmay Başkanlığı Yunanistan-Kıbrıs Daire Başkanlığı'na, 2003 yılında Refakat ve Karakol Filosu Komutanlığı'na, 2004 yılında Güney Görev Grup Komutanlığı'na atandı.
2004 yılında Tümamiral rütbesine terfi etti. Aynı yıl Deniz Harp Akademisi Komutanlığı'na, 2007 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı'na, 2008 yılında Harp Filosu Komutanlığı'na, 2009 yılında da Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na atandı.
2009 yılında Koramiral rütbesine terfi etti. Aynı yıl Genelkurmay MEBS Başkanlığı'na, 2010 yılında Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'na, 2011 yılında da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'na atandı.
28 Ocak 2013'te Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifası üzerine, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevine devam etmek suretiyle vekaleten Donanma Komutanlığı görevine atandı. 2013 yılında oramiralliğe terfi etti ve Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. İngilizce bilmektedir ve bir çocuğu bulunmaktadır.