Ümit TÜRK/İSTANBUL, () Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünya tıp literatüründe görülmeyen bir ameliyat gerçekleştirildi. 34 yaşında, 4 çocuk annesi Mardinli Yüşra Algur, beşinci çocuğuna 3 aylık hamileyken sağ böbreğinde 6 santimlik tümör tespit edildi. Algur, böbreğine ve bebeğine zarar verilmeden ameliyat edildi.
Farklı hastanelerde farklı doktorlara görünen Yüşra Algur'a, ameliyat olması gerektiği ancak bu ameliyatın riskli olduğu belirtildi. Ameliyatta bebeğini de kaybedebileceği kaydedildi Bebeğinin yaşamasını isteyen Algur doktor kardeşinin de yardımıyla araştırmalar yaptı. Yüşra Algur, Laparoskopik (kapalı) ameliyat alt yapısına sahip olan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Burada Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Murat Binbay ve ekibi "yapılamaz" denileni yaptı.
Yüşra Algur, 4 aylık hamileyken sağ böbreğindeki 6 santimlik tümör, Laparoskopik ameliyat yöntemiyle alındı. Başarılı geçen ameliyat sonrası Algur sağlığına kavuşurken 5 ay sonra ise sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getirdi.

BEBEĞİMİN ADINI 'MURAT' KOYDUM
Şu an 2 aylık olan bebeğine ameliyatı gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Murat Binbay'ın ismini veren Algur, bebeğiyle birlikte hastaneye gelerek doktorlara teşekkür etti. 3 aylıkken hastalığını öğrendiğini söyleyen Algur, “Gittiğim her yerde ya çocuğun alınacağını ya da açık ameliyat sırasında düşük olacağını, çocuğumu kaybedeceğimi söylediler. Kardeşim doktor onunda yardımıyla sorup soruşturduk Murat hocayı bulduk. Buraya geldiğimde Murat hoca hem bebeğimin hem de böbreğimin kalacağını söylediğinde şaşırmıştım. Böyle bir şeyin olacağını hiç beklemiyordum. Bir umutla geldim Allaha şükür umduğumu da buldum. Yoğun bakımdan çıktığımda erkek olduğunu ve yaşadığını söylediler. O an 'eğer işler yolunda gider, bebeğimi sağ salim dünyaya getirirsem, adını Murat koyacağım' demiştim. Sözümü tuttum. Bundan daha mutluluk verici bir şey olamaz" diye konuştu. Kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Yüşra Algur, Doç Dr. Murat Binbay'a teşekkürlerini iletti.

“BÖBREK KANSERLERİNİN GÖRÜLME YAŞI DÜŞÜYOR"
Ameliyatla ilgili bilgi veren Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Doç Dr. Murat Binbay, şunları söyledi:

 “ Murat bebeği gördüğüm için, özellikle annesi lütfedip benim ismimi verdiği için çok teşekkür ederim. Günümüzde böbrek kanserlerinin görülme yaşı giderek düşmeye başladı. O yüzden 30'lu 40'lı yaşlarda da böbrek tümörü görülebiliyor. Yüşra hanımında gebeliği sırasında ultrasonla bir böbrek tümörü saptandı. Kendisine dünyada yapılması gereken ameliyatı önerdik. Şu anda böbrek kanserlerine önerilen tedavi yöntemi, böbreğin tamamının değil kısmi olarak alınmasıdır. Yüşra'nın teknik olarak şöyle bir zorluğu vardı; bir gebeydi ve çocuğunu istiyordu. İkincisi bu ameliyatın açık değil laparoskopik veya robotik yapılması gerekiyordu. Çünkü açık ameliyatlar düşük riskini artırıyordu. Bu konuda oldukça deneyime sahip olduğumuz için laparoskopik ve robotik olarak çok zor olan artı gebeliğin de ameliyata ekstra bir zorluk katan bir durumu başarıyla tedavi ettik. Bizim için diğer önemli olan şeyse annenin sağlığıydı. Onun da kontrollerini yaptık Allaha şükür hiçbir patolojik ve sağlıksız bir durumu yok."

YÜŞRA İLK VAKA
Dünyada şu ana kadar gebelik esnasında böbrek tümörü görülme vakalarının 50 civarında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Binbay, ancak bunların çoğunun açık cerrahiyle yapıldığını, çok nadir bir şekilde laparoskopik cerrahi yönteminin kullanıldığını belirterek, “Ancak bunların çoğunda böbreklerin hepsi alınmış. Hem laparoskopik cerrahi yapıp hem de sadece tümörün alındığı ilk vaka Yüşra… Bunu da zaten bilimsel yazı olarak yazdık. Dergilere yolladık. Şu anda yayının kabul aşamasında. Yakında literatürde yaptığımız bu işle katkıda bulunacağız."

“TÜRK TIBBINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI"
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu da dünyada çok ender rastlanan bu tür bir vakanın hastanelerinde başarılı bir şekilde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyetini belirterek Doç. Dr. Murat Binbay ve ekibine teşekkür etti. Müslümanoğlu, bu olayın aileye, Türk tıbbına, hastaneye önemli bir katkı sağladığını düşündüklerini söyledi.

(FOTOĞRAF)