EDİRNE’nin Keşan İlçesi’nde son haftalarda etkili olan yağmur yağışları nedeniyle şehir çöplüğünden sürüklenen tonlarca atık Kocadere Göleti’ne aktı.
Keşan yakınlarında çevresinde birçok tesis bulunan Kocadere Göleti, yağmurların şehir çöplüğünden sürüklediği atıklar nedeniyle tehlike altında kaldı. Çöplükten sızan suların deredeki canlıları tehdit ettiği ve toplu balık ölümlerine yol açabileceği ifade edildi. Çöpler göletin büyük bir bölümünü kaplarken, tehlikeli olmasına karşın bazı kişilerin balık tutmaya çalıştığı dikkat çekti. Gölet çevresindekiler göletin çöplüğe döndüğünü ve suyun çöplerin arındırılması için çalışma yapılması gerektiğini, atıkların çevreyi tehdit ettiğini söyledi.
Çevre Mühendisi Murat Bağcıoğlu atıkların göl ve çevresini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Atılan veya yağmurla taşınan çöpler gölleri inanılmaz derecede kirletmekte. Çöplerle kirlenen bir göl ve çevresinde ayrıca bu suda yaşam imkansız hale gelir. İlk olarak gölde yaşayan balıklar ölür. Daha sonra çevredeki bitkiler, göl etrafında yaşayan ve gölden yıkanmak veya su içmek için yararlanan diğer hayvanlar zehirlenerek ölür. Göl suyu içme suyunun yanında tarımda sulama için de çok önemli bir kaynaktır. Göl suyu kirlendikten sonra aynı zamanda yeraltı suları da kirlenir ve tarım yine bundan etkilenir. Köklerinin altında zehirli sul olan tarım bitkileri gerektiği gibi yetişemez ve bu büyük oranda olduğunda toprak verimliliğini bozduğu gibi ülke ekonomisine de tarım açısından çok büyük bir zarar verir. Gölet ve çevresinin bir an önce çöplerden arındırılması ayrıca çöplükten sızan suların gölete karışmasının engellenmesi gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI