MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğince yürütülen, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) sekretaryası tarafından da desteklenen proje kapsamında 17 ülkeden 35 ormancıya eğitim gezisi düzenlendi.
Eğitim gezisine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş ve Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek katıldı. Gezi kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içindeki ormanlık alanı gezerek incelemelerde bulunan yabancı konuklar, daha sonra Alata Araştırma İstasyonu'na geçerek Davut Keleş'den bilgiler aldı.
Programa eşlik eden Orman ve Su İleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Avcı, konukların Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden geldiğini belirterek eğitim gezisi hakkında şunları söyledi:
"Konuklarımız arasında ülkelerinde bakanlıklarda üst düzey genel müdürlük düzeyinde görev yapan kişiler bulunuyor. Türkiye'ye gelerek bizlerin uyguladığı programı görüyor ve ülkelerinde de aynısını yapmak istiyorlar. Çoğunluğu Afrika ülkelerinden gelen katılımcılar Türkiye'deki uygulamalara hayran kalıyorlar. Türkiye'de uygulanan ormanlık alanlarda, tarım arazisi üzerinde ve bilimsel, teknik açıdan laboratuarlarda yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdik. Türkiye artık örnek bir ülke konumunda. Yurt dışından gelenlere eğitim verir duruma geldi. Bu program ilerleyen yıllarda devam edecek."
Afrika ülkelerinden olan Cibuti Cumhuriyeti Su İşleri Genel Müdürü Ajaner Ahmet Aouled gezinin çok faydalı olduğunu dile getirerek, "İki ülke arasındaki işbirliği ve çalışma kapsamında buraya gelerek Türkiye de ki çalışmaları yakından görme imkanı bulduk. Burada çok güzel çalışmalar yapılmış" dedi.

FOTOĞRAFLI