Vehbi SARIHAN/SARIGÖL (Manisa), () - AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş 106 yaşındaki yakını Dudu Kıvılcım’ı ziyaret edip hayır duasını aldı.
Yurttaş’a babasının teyzesi olan Kıvılcım’ı Uşak’ın Eşme İlçesi Alahabalı Köyü’ndeki evinde ziyareti sırasında, köy muhtarı Halil Gündüz ve köylüler yalnız bırakmazken, duygusal anlar yaşandı. Milletvekili Yurttaş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Resmiyette 101 yaşında ancak gerçekte 106 yaşında olduğu ifade edilen yakın akrabamız Dudu Kıvılcım teyzemizi ziyaret ederek duasını aldık. Kendi kendine bakabilecek ve günlük ihtiyaçlarını giderebilecek durumda ve sağlıklı olduğunu gördüm, mutlu oldum. Allah ona sağlıklı ve huzurlu bir ömür versin. Bize hayat tecrübelerini, sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarını aktardı. Geçmişteki hatıralarından bahsetti. Yaşamda karşılaştığı zorluklardan bahsetti. Bu tecrübelerden yararlanarak sağlıklı ve uzun yaşam için alınması gereken önlemleri meslektaşlarımız ve ilgililer ile paylaşacağım. Bu konuda Manisa’da bir çalıştay yapılması için gayret edeceğim. Sağlık yöneticilerimiz ve Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile bir çalışma yaparak halkımıza faydalı olmayı düşünüyorum" dedi.
UZUN ÖMRÜN SIRLARINI ANLATTI
106 yaşındaki Dudu Kıvılcım ise "Rabbime hamdolsun, kendi işlerimi yapabilecek durumdayım. Ömrüm boyunca Allah’a şükrettim ve ibadetlerimi düzenli şekilde yaptım. Tertemiz bir havada yaşadım. Hep köyde yaşadım, şehir hayatım olmadı. Doğal ürünlerle beslendim. Kendi işimi kendim yaptım, tarlada ve evde çalışarak hep hareketli bir yaşamım oldu. Zeytinyağı dışında yağ kullanmadım. Ekmeğimi kendim köy fırınında tam buğday unundan yaptım. Her şeyi mevsiminde yedim. Erken yatıp erken kalkmayı alışkanlık edindim. Yediğim ve içtiklerimin temiz ve helal olmasına çok dikkat ettim. Eşimle, çocuklarımla ve komşularımla hiç kavga etmedim, herkesle iyi geçindim. Hep sevgi ile yaklaştım, kimseye nefret ve kin duymadım" diye konuştu.
'YOĞURDU SOFRAMDAN EKSİK ETMEDİM'
"Misafirperverlik bizim yörüklerin kültüründe çok önemli yer tutar" diyen Kıvılcım, şöyle devam etti:
"Misafirsiz sofraya oturmayız. İmece usulü ile işlerimizi yaparız. Büyüklere saygı ve sohbet ortamları bizde eksik olmaz. Süt ve süt ürünlerini ve özellikle yoğurdu soframdan eksik etmedim. Dağlardan topladığım taze otları ve bölgemizde yetişen meyveleri tercih ettim. Sabah kahvaltısında süt, yumurta, peynir ve tarhanayı severim. Günde sabah ve akşam iki öğün olarak yemek yerim. Kendi kestiğimiz tavuk ve küçükbaş hayvanların etleri dışında et yemedim. Eti genellikle haşlayarak tüketirim. Etin suyunu çorba olarak içeriz. Uzun yaşamam Allah’ın takdiridir, ne kadar uzun yaşarsan yaşa hayat göz açıp yumuncaya kadar bitiyor. Önemli olan iyi yaşanmış bir hayat ve arkanızdan dua edecek evlatlar bırakabilmektir. Yunus Emre’nin dediği gibi 'Ana rahminden çıktık gittik pazara, kefenimizi aldık dönüyoruz mezara' Allah ülkemize birlik ve beraberlik, bereket versin, bol yağmur versin."
9 çocuğundan sadece 4’ü hayatta olan Kıvılcımı’ın 34 torunundan da 13’ü bugüne kadar yaşamını yitirmiş. Kıvılcım’ın torunlarının 34 çocuğundan ise 33’ünün hayatta olduğu bildirildi.
Milletvekili Yurttaş, ziyaretin ardından yakınları ile hatıra fotoğrafı çektirip, köylülerle sohbet etti, sıkıntılarını dinledi.

VS(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)