VAN'da Memur-Sen öncülüğünde Van'da 21 ilden 1113 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle 'Darbe ve teröre karşı birleşelim' mitingi düzenlendi. Mitingte STK'ların ortak deklarasyonu Türkçe ve Kürtçe okundu. 
Mitinge katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Van'da yeni bir diriliş, yeniden büyük bir Türkiye idealini haykırmak için toplandıklarını söyledi. Beşyol Meydanı'nda yapılan mitinge Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bin 113 STK temsilcisi ile yaklaşık 1000 kişi katıldı. Mitingin açılış konuşmasını Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptı. Teröre karşı seslerini yükseltmek için bir araya geldiklerini belirten Yalçın, şöyle dedi:
"Tarih, medeniyet, ilim ve kardeşlik kenti Van'da, yeni bir diriliş, yeniden büyük bir Türkiye idealini haykırmak için bir araya geldik. Vesayetin emir eri ve işgal aracı terör koalisyonu PYD-PKK, FETÖ, DAEŞ terör örgütlerini lanetleyerek, birlikteliğimizi tüm Türkiye'ye, dünyaya haykırmak için buradayız. Analarımızın yüreklerini dağlayan feryatlarını dindirmek için yeni bir tarih yazmak ve safları sıklaştırmak zorundayız. İnsanlık ornurunu korumak için buradayız. 15 Temmuz'da taşeronlarla sahaya inen, milletin beraberliğine saldıranlar başarısız oldu. Birlikteliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Ektiğiniz fitne tohumlarıyla bu topraklardan sökülüp gideceksiniz. Bu millete diz çöktüremeyeceksiniz. Ey haçlı ittifaklarının yeni emir erleri ve vesayet odakları. Elinize verilen silahları bırakın, kandan ve katliamdan beslenmeyi bırakın."
DEKLARASYON TÜRKÇE VE KÜRTÇE OKUNDU
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın'ın konuşmasının ardından bin 113 STK'nın imza attığı ortak deklarasyon önce Kürtçe, ardından da Türkçe okundu. Metni Türkçe okuyan Hak ve Kardeşlik Derneği sözcüsü Alaatin Demirel, kardeşliğin, terör ve darbeler tarihini kapatacağını belirterek, şöyle dedi:
"Terörün dini, dili, ırkı, mezhebi, meşrebi yoktur ve senin terörün benim terörüm yaklaşımı reddedilmelidir. Terör, en büyük insanlık suçu, kardeşlik ve insan onuruna yönelik en büyük tehdittir. Nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü terörü lanetliyoruz. PKK, DAİŞ, FETÖ bizim için aynıdır. Kardeşliğimizi korumalı, dirliğimizi kuşanmalıyız. Bize lazım olan fitne, fesat ve terör değil merhamet ve adalettir. Gelin bir olalım. Veda Hutbesi ile yüreklerimizi birleştirelim. Bir birimize rahmet olalım, düşmanlığa sırtımızı çevirelim. 15 Temmuz gecesinin karanlığını aydınlatan direniş ruhuna sahip çıkarak ebedi kardeşlik için 79 milyon birlikte mücadele edelim. Terör ve şiddetle hak arayışı kabul edilemez. Türkiye’de hak aramanın bütün siyasi ve barışçıl kanalları açıktır. Terör ve şiddet bilakis haklarımızın verilmesini geciktiren, hayatı başta bölge insanı olmak üzere, bütün bir Türkiye halkına zehir eden bir musibettir." 
"PKK KÜRESEL GÜÇLERİN TAŞERONUDUR"
PKK'nın küresel güçlerin taşeronu olduğunu belirten Demirel, şöyle konuştu:
"Kaldı ki PKK, Kürtlerin haklarını savunan bir yapı değil, küresel güçlerin taşeronu ve tetikçisi olarak en başta Kürtlere ihanet eden, ülkemizi topyekün hedef alan bir örgüttür. PKK, Kürt görünerek Kürtlere, FETÖ ve DAİŞ de Müslüman görünerek İslam'a ve ümmete ihanet etmektedir. PKK da, DAİŞ de, FETÖ de küresel emperyalizmin maşasıdır. Ülkemizin artık barış ve huzura daha fazla ihtiyacı vardır. Terör örgütleri, canice eylemleriyle barışı da huzuru da zehirlemektedir. Meşru ve barışçıl hak arama kanalları açıkken PKK’nın, kirli hedeflerine bizleri alet etmesini kabul etmiyoruz. PKK’nın ideolojisini de eylemlerini de reddediyoruz. Başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine, bir an önce bu vahşi ve canice saldırılarından vazgeçme ve ivedilikle silah bırakma çağrısı yapıyoruz. Daha fazla ölümlerin olmaması için şiddetin ve terörün karşısında, hak ve adaletin yanında olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz." 
Türkçe ve Kürtçe yazılı dövizlerin taşındığı miting toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu

FOTOĞRAFLI