ŞANLIURFA Valisi İzzettin Küçük, IŞİD ile PYD arasında 19 Eylül’de başlayan şiddetli çatışmalar nedeniyle Kobani'den kaçarak Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçen Suriyeli sayısının 198 bin olduğunu açıkladı. Vali Küçük, Kobani'den Türkiye'ye 650 yaralı getirildiğini ve hastanenin şu anda tamamen Kobani için hizmet verdiğini söyledi.
Vali İzzettin Küçük, çatışmaların başladığı ilk gün yoğun bir göç dalgası ile karşılaştıklarını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Yumurtalık ve 10 ayrı bölgede oluşturulan güvenli bölgeden ilk ve ikinci gün Suruç’a 72 bin kişinin geçiş yaptığını ifade eden Vali Küçük, yoğun göç dalgasına karşı AFAD ekipleri ile önlem aldıklarını söyledi. Vali Küçük, 38 gün içersinde sınırdan 198 bin Suriyelinin geçiş açıklayarak şöyle dedi:
"Bugün itibariyle toplam 198 bin Suriyeli Kobani’den geçiş yaptı. Gelenlerin birçoğu burada kurulan çadırlar ve okullarda konaklamaya başladı. Suriye’den gelenlerin bazıları da burada bulunan akrabalarının yanına yerleşti. Gelenlerin sadece barınmalarını değil; günlük ihtiyaçlarını, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarını da burada karşılıyoruz."
Vali Küçük, Kobani'den 650 yaralının getirildiği ve Suruç Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Son 8 ayda Kobani’ye 820 TIR gıda, ilaç ve insani malzeme gönderdik. Yardımın kimin gönderdiği, ne gönderdiği, aracın plakası gibi bilgilerin tamamı belgeleriyle birlikte elimizde bulunmaktadır. IŞİD saldırıları başladığında bile her gün ilaç ve gıda gönderildi. Şuanda da yardımlar gidiyor, yarın da gidecek. Kobani’den bu güne kadar 650 yaralı getirildi. Bu yaralıları ağır şartlar altında kapıdan aldık. Personelimiz kendi hayatlarını tehlikeye atarak kapıdan aldı. Bir polisimiz ve 3 askerimiz o sırada yaralandı. Bu şartlarda alınan yaralıları Suruç Devlet Hastanesi'ne götürdük. Hastane şuanda tamamen Kobani için çalışıyor." 

FOTOĞRAFLI