Tufan HAMARAT/İZMİR, () - EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan, uyuşturucu kullanan sürücüleri tespit eden cihazla İzmir'de deneme amaçlı yapılan kontrollerde, 'esrar kullanıp yolcu taşıdığı' gerekçesiyle ehliyetine 5 yıl süreyle el konulup 3 bin 741 lira ceza kesilen ve o günden sonra hayatı kabusa dönen minibüs şoförü 38 yaşındaki Mustafa Gün, hukuk mücadelesini kazandı. Şoför Mustafa Gün, Adli Tıp Kurumu'ndan idrar ve kan örneğinde herhangi bir uyuşturucu maddeye rastlanmadığı raporu üzerine açtığı davayı kazanınca ehliyetini geri verildi ve işine döndü. Test cihazı da 'hatalı sonuç verebilme olasılığının yüksek olması' nedeniyle artık kullanılmıyor.
İzmir Emniyeti Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, geçen 24 Ocak günü Basmane Meydanı'nda, daha önce Ankara ve İstanbul'da kullanılmaya başlanan uyuşturucu test cihazının tanıtımını yaptı. Tanıtımda bir taksiyi durduran polis, şoförden tükürük örneği aldı. Örnek, AYEM Güvenlik firmasına bağlı yetkililer tarafından test cihazına konuldu. Test sonucunda, sürücünün herhangi bir uyuşturucu madde kullanmadığı saptandı.
Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen, ana temel 9 uyuşturucu olmak üzere türevleriyle birlikte 27'den fazla uyuşturucuyu, insan ağzıyla temasta bulunmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde tespit ettiği belirtilen cihaz, deneme amacıyla kısa bir süre kentteki trafik kontrollerinde kullanıldı. Cihazın denenmesiyle ilgili hazırlanan rapor daha sonra Ankara'ya gönderildi.
2 MİNİBÜS ŞOFÖRÜ CİHAZA TAKILDI
O dönem, İzmir'deki kontroller ağırlıklı olarak ticari araç kullanan şoförler üzerinde yapıldı. Trafik kontrolü sırasında, iki minibüs şoförünün tükürük örneği alanırak cihazla yapılan kontrollerinde esrar kullandıkları sonucu çıktı.
Esrar kullanıp yolcu taşıdıkları ileri sürülen iki şoföre 3 bin 741'er lira ceza kesilip, ehliyetlerine de 5 yıl süreyle el konuldu, ayrıca uyuşturucu madde kullanımı suçundan da haklarında yasal işlem başlatıldı.
HAYATI KARARDI
O şoförlerden Karşıyaka- Yamanlar hattında çalışan 10 yıllık minibüs şoförü evli 3 çocuk babası Mustafa Gün, uyuşturucu kullanmadığını belirtip karara itiraz etti. Haksızlığa uğradığını ve test sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını savunan Gün, hatanın düzeltilmesi için dava açtı. Adli Tıp Kurumu'na kan ve idrar örneği veren Gün, uyuşturucu bulunup bulunmadığının detaylı incelemeyle belirlenmesini istedi.
Ehliyetine el konulduğu için Mustafa Gün'ün çalıştığı minibüsün sahibi onu işten çıkardı. Ailesiyle de sorunlar yaşamaya başlayan Gün, eşiyle boşanma aşamasına geldi.
ADLİ TIP AKLADI, İŞİNE KAVUŞTU
Adli Tıp Kurumu'ndan gelen kesin sonuçlara göre, Mustafa Gün'ün verdiği örneklerde herhangi bir uyuşturucu maddeye rastlanmadı. Test sonucu davanın görüldüğü İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne ulaşınca, mahkeme Gün'e verilen cezanın iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bunun üzerine Gün ehliyetine ve işine yeniden kavuştu, ayrıca eşi de boşanmaktan vazgeçti.
Adli Tıp'tan gelen test sonuçlarının hayatını kurtardığını belirten Gün şunları söyledi:
"Trafik polisleri, uygulamada tükürük örneği aldı. Test sonucunda da esrar kullandığım söylendi. Ancak ben uyuşturucu kullanmadım ve itiraz ettim. Çok zor günler geçirdim. Dava açtım, kan ve idrar örneği verdim. Sonunda temize çıktım. Şimdi göğsümü gere gere sokağa çıkıp arkadaşlarımın yüzüne bakabiliyorum. Ailem ve arkadaşlarım, artık uyuşturucu kullanmadığımı biliyor. Ehliyetime kavuştum, işime de döndüm. Eşimle sorunlarımız geride kaldı. Şimdi çocuklarım ve ailem için çalışıp evime ekmek götüreceğim, bunun için de çok mutluyum." 
Pilot bölgelerde, emniyet yetkililerinin hazırladığı raporlar ve bazı sonuçlarda hata oluşması nedeniyle söz konusu test cihazının kullanımının da durdurulduğu öğrenildi.

FOTOĞRAFLI