Taylan YILDIRIM- Mehmet EMEÇ / İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi ile Urla Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Uluslararası Enginar Festivali' geleneksel hale getirildi ve bu yıl ikincisi düzenlendi. Üç gün sürecek festivalde, bu ürünü tarladan sofraya getiren çiftçiler, at üzerinde ve traktörlerinde enginar taşıdı, vatandaşlara çiçek attı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenleyip geleneksel hale getirdiği 2'nci Uluslararası Enginar Festivali, saat 10.30'da, Jandarma Kavşağı'ndan yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. En önünde Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, ilçe belediye başkanları, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan ile çok sayıda davetlinin bulunduğu kortej yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. Kortej sırasında, enginarı tarlaDan sofraya getiren çiftçiler, at üzerinde ve traktörlerinde enginar taşıdı, vatandaşlara çiçek attı.
Meydandaki törenler ise Üsküp yöresi halkoyunları ve Zeybek gösterisiyle başladı. Festivalin ilk konuşmasını yapan Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç, "Çayından çorbasına, etlisinden sütlüsüne her türlü yemeğinin yapıldığı enginarı herkesin bilmesi ve tanıması için, bu festivali yaptık. Çiftçiye biraz daha imkan tanınırsa, onlara destek olunursa, daha da gelişir" dedi.
'GASTRONOMİ TURİZMİ URLA İÇİN ÖNEMLİ'
Festivalin organizatörlerinden Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, gastronomi turizminin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"İnsan, nefes aldığında yaşadığını anlıyor burada. Burada tertemiz bakışlı insanları gördüğünüz zaman içiniz ısınır. Urla'da nereden bakarsanız bakın gökyüzünü görürsünüz. Ruhunuz aydınlanır. Urla hepimizin cenneti, festivali seven bir ilçeyiz. Kültürü, rengarenk bir kent burası. Gastronomi turizmi bizim için çok önemli. Festivalleri eğlenmek için yapıyoruz. Değerlerimize sahip çıkmak için yapıyoruz. Yerel değerleri gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz. Baş tacımız olan çiftçilerimiz için yapıyoruz. Bu festivaller çiftçilerimiz sayesinde varlar. Üreticiyle tüketici doğrudan buluşacak. Topraktan sağlık sofranıza gelecek." 
'HAMBURGER YERİNE ENGİNAR'
Geçen yıl ilkini yaptıkları festivalden sonra üretimde büyük gelişme yaşadıklarını da kaydeden Başkan Sibel Uyar, "Enginar gücünü herkese gösterdi. Katılım ve ekim alanları arttı. Ben bir anne olarak, çocuklarımız iyi tarım uygulamalarıyla ve zamanında yetişen sebzelerle büyüsün istiyoruz. Yapılan onca hazırlık bir çocuğun annesinden hamburger yerine enginar istemesi için" diye konuştu. 
'SANAT, SPOR VE GASTRONOMİ'
Kaymakam Murat Sefa Demiryürek de, Urla'nın üçlü bir sacayağında yükselmesini istediklerini belirterek, "Bunlar gastronomi, sanat ve spor ayağında yükselmesi. Urla'da sanayiye yer yok, gerek de yok. Urla'yı sanatın, sporun ve gastronominin merkezi yapmak istiyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, belediye olarak her yöresel ürünü destekleyeceklerini ve üretimini arttıracaklarını söyledi. 
GEÇEN YIL 50 BİN KİŞİ ZİYARET ETMİŞ
Açılış töreninden sonra, protokol üyeleri, festivaldeki stantları gezip üreticilerle sohbet ett, kendilerine ikram edilen yiyecekleri tattı. Bu arada geçen yıl ilk kez yapılan festivalde, iki gün boyunca 30 bin kök enginarın satıldığı, ilçeye 20 bin aracın girdiği ve 50 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi. Festivalden sonra yine ilçedeki enginar ekim alanlarının yüzde 30 oranında arttığı, bu yıl da 60 milyon enginar üretiminin sağlandığı açıklandı.
FOTOĞRAFLI