ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ceren Çelik, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente yerleşen Suriyeli sığınmacıların çocukların hafta sonlarında gönüllü olarak Türkçe dersi veriyor. Çelik, "Hafta sonları onlara ders vererek en önemlisi sokaklarda dilenmekten kurtardık" dedi.
Suriye'deki iç savaştan kaçarak geldikleri Elazığ'ın Hicret ve Aksaray mahallelerine yerleşen sığınmacıların çocuklarına daha önce biçki- dikiş kursu olarak kullanılan Hicret Mahallesi Muhtarlığı'nın sosyal tesislerinde eğitim veriliyor. Yaklaşık 80 çocuğa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı öğretmenler tarafından hafta içinde eğitim verilirken, hafta sonları da Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ceren Çelik, gönüllü olarak sığınmacı çocuklara Türkçe dersleri veriyor. Suriyeli çocuklara 7 aydır gönüllü olarak öğretmenlik yaptığını belirten Çelik, hafta sonların kendisinin ders vermesi nedeniyle çocukları sokaklara çıkıp dilenmediğini kaydetti.
Çelik, "Bunlar için en önemlisi dışarıdan kurtardık, dışarısını unutturduk, dilenmeden kurtardık. Çünkü onlar burada sevgiyi gördüler yemek yediler, beraber oyunlar oynadık, beraber okuma yazmayı öğretmeye çalıştım. İstiklal marşını söyleyebilirler mi diye düşündüm, ama onlar her şeye çok istekliler. Artık Türkiye'yi izliyorlar, Biz Türkiye'de yaşayacağız diyorlar. Türkiye'nin gelenek ve göreneklerini dahi öğrenmek istiyorlar. Onların birçok şeye ihtiyacı var, kış ayındayız. Söyleyeceğim tek şey insanlar birazcık kendilerini onların yerine koysunlar ve öyle düşünsünler" dedi.
Suriyeli çocuklarda Türkiye'de olmaktan mutlu olduklarını dile getirerek, Suriye dönmek istemediklerini söyledi.
ÜNİVERSİTELİLER SINIFLARI BOYADI
Fırat Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü öğrencileri sosyal projeler kapsamında Suriyeli çocukların eğitim aldığını sınıfları boyayıp, 250 kitaplıklı bir kütüphane kurdu. Öğrencilere topladıkları kıyafetleri de dağıtarak yardımda bulunan kulüp üyelerinden Samet Özkan, "Kulübümüz olarak 2005 yılından beri Elazığ'da soysa sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Hicret Mahallesi muhtarının bizden yardım talebi oldu. Buranın yenilenmesi ve kütüphane kurulması konusunda. Bizde gelip buradaki kardeşlerimizle tanışıp, burayı boyayalım ve kütüphane kuralım dedik. Kitap rafları ile 250 kitap 2 koli kıyafet getirdik ve gelmişken de burayı bir boyayalım dedik ve bir günde boyadık. Biz bu işi gönüllü olarak yapıyoruz, maddi bir çıkarımız yok" dedi.
Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan, üniversite öğrencilerine duyarlı davranışları nedeniyle teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI