Süleyman KAYA/İSTANBUL,()KUMBURGAZ, Kamiloba sahilinde geçtiğimizi pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 gençten halen haber alınamadı. Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yi bulmak için arama çalışmaları sürüyor.
Türkiye Petrollerine ait Barbaros Hayrettin Paşa isimli petrol arama ve tarama gemisinin saat 21.00 sıralarında bölgeye ulaşması ve çalışmalara katılması bekleniyor. Bugün sabah saatlerinden itibaren daha geniş bir alanda arama çalışması yaptıkları ve gelen ihbarlara yoğunlaştıklarını belirten Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG-AME) Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, "Sabah saatlerinde çalışmaya başladık. Silivri ve Marmara Ereğlisi taraflarında tarama yaptık. Çeşitli ihbarlar geldi ve bu ihbarları değerlendirdik. İhbar edilen yerlerdeki cisimler doğru fakat bu beklediğimiz ve istediğimiz cisimler değil. İhbar edenlere teşekkür ediyorum yaptıkları doğrudur ama bazen ihbar ederken dikkatli olmaları gerekiyor. Bazen boşuna zaman harcıyoruz. Gittiğimiz ihbarlardan bir tanesine 4 defa gitmek zorunda kaldık. Buraya gelirken de aldığımız ihbarla ilgili cisimleri aldık. 1 tane deniz yatağı bulduk yüzeyde bol miktarda var. Bu cisimler uzaktan söylenen cisimlere benziyor. Fakat yinede değerlendirmek zorundayız. Fırtına çıktığında içeriye sürüklenen cisimler şimdi karaya vurmaya başladılar. Bu da iyi bir gelişme olabilir. Denizin içerisindeki akıntı karaya sürüklediği anlamına da gelebilir. Denizde ise bir kutu bulduk ve bunu fotoğrafladık” dedi.
Vatandaşlardan sürekli ihbarlar geldiğini ve bu ihbarlar olduğuna değinen Hüseyin Karadayı, “Sahil boyunda yaşayan insanlar çok ilgililer. Orada yaşayanların gözlerinin sürekli olarak kıyıda olması çağrısını yapıyorum. Sahil kenarında olan insanlar sürekli olarak gördükleri her şeyi bildirirlerse en ufak bir bulguyu bile değerlendireceğiz” diye konuştu.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA GEMİSİ YOLDA
Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu ise arama ve kurtarma çalışmaları hakkında teknik olarak uygulamalı bilgi verdi. Zamanoğlu, Marmara Denizi’nin en derin noktalarından birisi olan bir noktada yoğunlaştıklarını belirterek, “Marmara Denizi’nin en derin noktalarından birisinin yakınlarında bulunuyoruz. Herhangi bir batık buluntusu bulmak ümidiyle bu bölgede çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Özellikle bu bölgede çalışma yapmak üzere Barbaros Hayrettin Paşa isimli petrol arama ve tarama gemisi bulunduğu bölgede çok derin mevki ve sularda derin taramalar yapabilir. Bu gemi aynı zamanda ve denizin fotokopisini çekebilecek kadar ince bir çalışma gerçekleştirebilir” dedi.

EKİPLER GELEN İHBARLARI BİZE YÖNLENDİRİYOR
Havadan yapılan incelemede denizde görülen her türlü madde için kendilerinin bilgilendirildiğine değinen Umur Zamanoğlu, “Su üzerinde en ufak bir bulguyu ister kuzey ister güney kıyı şeridi olsun, ister batı ister doğu şeritleri olsun, sahil güvenlik ekipleri, İBB’e bağlı itfaiye helikopteri ve polis ekipleri bizlere bildirilmektedir. Bir denizin yatağının suda bin metre altına batmış olması durumunda bile bunu görebiliyor. Helikopter bunu bize bildiriyor bizde bunları topluyoruz. Toplamamızın nedeni de karışıklılık olmaması ve bir sonraki ekibin aynı yere giderek zaman kaybetmemesidir” diye konuştu.

İMRALI AÇIKLARINDA DENİZ BİSİKLETİ GÖRÜLDÜ İDDİASI TAHTA ÇIKTI
İmralı adası yakınlarında deniz bisikleti görüldü ihbarı aldıklarını vurgulayan Zamanoğlu, “En son olarak İmralı Adası açıklarında deniz bisikleti göründü ihbarı aldık. Bunun üzerine sahil güvenlik helikopteri bölgede sorti attı. Sahil Güvelik, İmralı bölgesindeki “Kaan” adlı hücum botu bizi bildirilen ihbardaki nesnenin bir tahta parçası olduğunu bildirdi. Özellikle çalışmalarda AFAD, itfaiye, polis, sahil güvenlik, donanma ve bugün Barbaros Hayrettin Paşa isimli gemiyle geleceği söylenen 3 adet petrol arama ve tarama gemisi de gelmek üzere yoldalar” dedi. 

Öte Yandan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, kayıp gençlerin yakınlarıyla görüştü. Yetkililerden aramalarla ilgili bilgi aldı.  

(FOTOĞRAFLI)