Hüseyin TÜCCAR/BURSA, () - BURSA’da yaz aylarında kent merkezine kadar inerek çöp konteynerlerinda yiyecek arayan ayılar, havaların soğumasıyla birlikte Uludağ’ın eteklerinde otlatılan sürüleri tehdit etmeye başladı.
Uludağ’da keçi ve koyun sürülerini otlatan çobanlar son günlerde kış uykusuna hazırlanan ayıların tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Uludağ eteklerinde bulunan Yigitali, İnkaya, Kirazlıyayla, Gökçeören, Süleymaniye ile Soğukpınar Köyü'ndeki yaylalarda çobanların otlattığı sürülerine dadanan ayılar son 1 ay içerisinde 10 koyun ve 12 keçiyi kaçırdı. Her yıl kış aylarının başlangıcında sürülerinin ayıların tehdidi altında olduğunu belirten çoban Recep Ayaz, son 1 ay içerisinde birer hafta arayla 2 koyun ve 1 keçisinin Ayılar tarafından kaçırıldığını söyledi. Yıllar önce Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından sokaklardan toplanan ve dağlara salınan ayıların çiftleşerek çoğaldığını belirten Recep Ayaz , yaylalarda ayı izlerine rastladıklarını ve bahçelerde bulunan kestane, kiraz ve fındık ağaçlarına da zarar verdiğini söyledi.
Çobanlar ayılara karşı tek savunmalarının ellerinde bulunan sopa ve sürülerinin başında bulunan çoban köpekleri olduğunu söyledi. Kendisine ait keçi ve koyunları ormanlık alanlarda otlatan Erkan Ayaz ve Gürkan Ayaz kardeşler, ayıları vurma taraftarı olmadıklarını anlattı. Erkan Ayaz, "Onları gördüğümüzde uzak duruyoruz, sürüden bir hayvan aldığında hemen gider" dedi.

FOTOĞRAFLI