Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, () - TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı ve Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, Uşaklı sanayicilere marka gücü ve aile şirketlerinde kurumsallaşmayı anlattı. Boydak, "Biz şirketlerimizde kurumsallaşmanın ön şartı olarak ortaklık kültürünü koyuyoruz. Uşak'ta bunu başarabilir" dedi.
Uşak Organize Sanayi Bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (OSBİAD) ile Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ZAFERSİFED) tarafından düzenlenen 'Marka Gücü ve Aile Şirketleri'nde Kurumsallaşma' konulu konferansa TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak konuşmacı olarak katıldı. UOSB Konferans Salonu'ndaki toplantıda aile şirketlerinde kurumsallaşmanın önemli olduğunu ifade eden Boydak, "1957 yılında Kayseri'de babam ve amcam tarafından temelleri atılan ve Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya uzanan Boydak Holding, mobilyadan, tekstile, kimyadan pazarlamaya, demir-çelikten lojistiğe, enerjiden bilişime kadar birçok alandaki faaliyetlerini sektör lideri olarak sürdürüyor. 45 şirkete sahip Boydak Holding, 8 ayrı sektörde faaliyet göstermektedir. Boydak Holding çatısı altında, Türkiye'nin en önemli markaları yer almaktadır. 5 marka, 35 şirket ile 8 sektörde faaliyet gösteren şirketi üç kuşak bir arada yönetiyoruz. 2013 yılında yüzde 9,8 büyüme artışıyla 6 milyar 150 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Şirketlerimizde yapılacak işleri işinde uzman kişilere bırakarak bizler denetleyici rolüne geçerek kurumsallaşmada başarıyı yakaladık" dedi.
Kurumsallaşmada birlik ve beraberliğin gücüne güvenmek gerektiğini dile getiren Boydak, iş yaşamında zorlukların, girişimcilik ruhunu uyandırdığının altını çizdi. Türkiye'de, şirketlerin büyük bir çoğunluğunun aile şirketlerinden oluştuğunu ifade eden Boydak, bunun avantajı ve dezavantajları olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Avantajlarından biri hızlı karar verebilmek. Dezavantajı ise ortaklık kültürünün sindirilmesidir. Biz şirketlerimizde kurumsallaşmanın ön şartı olarak ortaklık kültürünü koruyoruz. Uşak'ta da aile şirketi ve ortak şirketler çok sayıda var. Kurumsallaşma konusunda bizlerin uyguladığı ortaklık kültürü Uşak'ta da uygulandığı taktirde bu kent başarıyı yakalar. Ancak ülkemizde ortaklık kültürü halen gelişmemiş durumdadır. Avrupa'ya baktığımızda 150 yıldır ortak olarak işletilen dev firmalar var. Avrupa'da 50 yıllık şirketlere bile yeni kurulmuş gözüyle bakılıyor. Bu nedenle Türkiye olarak daha uzun vadeli çok ortaklı şirketleri hayata geçirmemiz gerekiyor."
Konferansı, Uşak OSB Başkanı Ali Yıldırım, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, işadamları ve Uşak Üniversitesi Tekstil Bölümü öğrencileri izledi.

FOTOĞRAFLI