Hakan TÜRKTAN-Saadet YÖRÜKÇÜ/ ESKİŞEHİR, () - ESKİŞEHİR Valiliği, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Anadolu Üniversitesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Almanya Ekonomik Konseyi'nin ortaklaşa düzenlediği, 'Eskişehir'de Geleceğin Sektörleri, Havacılık ve Raylı Sistemler Alanında Türkiye-Almanya İşbirliği' konulu sempozyum Anadolu Üniversitesi'nde yapıldı.
Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü Öğrenci Merkezi Salon 2009'da düzenlenen sempozyuma, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sorumlusu Selim Kuzu ile çok sayıda kişi katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir'den Almanya'ya 2014 yılında 108 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Tuna şöyle konuştu: "Geçmişe uzanan bir ortaklık ve dostluğumuzun bulunduğu Almanya ile geleceğe yönelik derinlikli ilişkilerin kurulması önemlidir. Tarihte bir başarı örneği olarak yer alan Hicaz Demiryolu Projesi ile Türk-Alman işbirliği kültürünün temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'den Almanya'ya 15 milyar dolar ihracat yapılmış, Almanya'dan Türkiye'ye ise 22 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. Yine Eskişehir'den Almanya'ya çoğunluğunu teknolojik ürünlerin oluşturduğu 108 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Eskişehir sanayisine gelecekte havacılık ve raylı sistemler sektörleri öncülük edecektir. Bu yükü taşımak ve paylaşmak maksadıyla kurulan sektör temsilcilerimize önemli görevler düşmektedir. Bu görevleri yerine getirmede ulusal ve uluslararası ortaklarımızın destek ve işbirliği çok önemli olmaktadır."
Almanya Ekonomi Konseyi Türkiye Sorumlusu Selim Kuzu da konuşmasında Almanya'nın ekonomik yapısı hakkında bilgi vererek, "Siyasilerin sanayicilerle biraraya gelip yatayda savunma sanayi ve havacılık üzerinden dikeyde ülke sorumlulukları üzerinden stratejiler belirler. Sanayicileri de bu konuda destekler. Bu nedenle verilen kararlarda doğru olur. Çünkü sanayicilerle siyasiler biraraya geldiğinde onların artılarını eksilerini birarada değerlendirildiğinde adımlar doğru gider" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI