ÇİN zulmünden kaçıp Türkiye’ye gelen Doğu Türkistanlı Uygur çocuklar, kilometrelerce ötede anne ve babalarından uzakta buruk bir bayram geçirdi. Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi başkan yardımcısı Seyit Tümtürk, "Ne yazık ki Çin’de geçen yıl gözaltına alınan ve çocukları Türkiye’ye gelen kardeşlerimizden bir haber alamıyoruz. Buruk bir bayram yaşıyoruz" dedi
Ramazan bayramının birinci gününü, 2009 yılında Çin’in Urumçi kentinde Uygur Türklerinea girişilen katliamın yıldönümü olan 5 Temmuz’a denk geldiğini belirten Seyit Tümtürk, Çin ve Tayland’dan Türkiye’ye gelen 1700 soydaşlarıyla, Kayseri’de Doğu Türkistanlılar mahallesi olarak bilinen Hoca Ahmet Yesevi mahallesi ve geçici olarak konakladıkları devlet lojmanlarında bayramlaştıklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür eden ve  Kayseri'deki Uygur mültecileri bayramda yalnız bırakmadıklarını belirten Tümtürk, Çin’de halen cezaevinde olan 110 Uygur Türkü'nün durumlarından bir haber alamadıklarını belirterek şöyle konuştu:
BURUK BİR BAYRAM
"Bugün Urumçi katliamının 7'nci yıldönümü. 7 yıl önce bu gün Doğu Türkistan'ın Başkenti Urumçide Çin komünist yönetiminin Doğu  Türkistan'daki katliamının canlı yayında izlemiştik. Bu katliamda binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce Doğu Türkistanlı Müslüman kayıp, binlercesi de cezaevinde . Kayıplarla ilgili hiçbir araştırma yapılamıyor. Urumçi'deki şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimiz için dernek binamızda hatim duası yaptık. Tabiki bayramımız buruk geçiyor.
Biz Doğu Türkistan'da bir an önce normalleşmesini istiyoruz."