Mehmet ERÇAKIR-Ali ÇEVİKBAŞ/ ISPARTA, () - ISPARTA'da tüketici kredisi alan müvekkili için istediği dosya masrafı belgelerini bankadan alamayan avukat, ilgili banka görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunup idari para cezası verdirdi.
Isparta Baro Başkanlığı’na kayıtlı avukat İsmail Özer Özgül, tüketici kredisi alan müvekkiline ait dosya masrafı belgelerini kendisiyle paylaşmak istemeyen banka görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet savcısı tarafından yapılan soruşturma sonrası banka görevlisi B.K. hakkında 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu’na göre 150 TL idari para cezası verildi. Banka görevlisi B.K. cezayı öderken bankanın yaptığı kesintiler de müşteriye iade edildi.
VEKALETNAME ALIP BANKAYA BAŞVURDUM
Avukat İsmail Özer Özgül, müvekkili Ö.Ö'nün Mayıs 2014'de kendisine başvurup bir banka şubesinden tüketici kredileri kullandığı, bunun karşılığında da banka tarafından kesinti yapıldığını söylediğini belirtti. Bunun üzerine özel bir vekaletname çıkartıp ilgili banka şubesine dosya masrafına konu belgeleri incelemek için başvurduğunu belirten Avukat Özgül, "Sözleşme örneklerini, bilgi formlarını ve kesintileri inceleme amacıyla bankaya başvurdum. İlk önce yanıt alamadım. Bunun üzerine elektronik posta yoluyla da birden çok aynı başvuruyu yineledik. Ancak buna rağmen bankadan dönüş olmayınca avukatlık görevimizi yapamadığımızı gördük. Bu nedenle Avukatlık Kanunu’nun ikinci maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum. Dilekçemde ilgili banka görevlisinin 'emre aykırı hareket' ettiğini gerekçe göstererek Kabahatlar Kanunu’na göre hakkında işlem yapılmasını ve idari para cezası verilmesini istedim. Savcılık makamı talebimizi olumlu karşılayıp banka görevlisinin yaptığını Kabahatlar Kanunu’na aykırı buldu ve idari para cezası verdi" dedi.
EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
Kararın emsal niteliğinde olduğunu belirten Avukat Özgül, Türkiye'de buna benzer çok sayıda şikayet konusu yaşandığını belirtti. Avukat Özgül, "Ancak bu yolun Türkiye'de çok işletilmediğini düşünüyorum. Meslektaşlarıma buradan tavsiyem vekaletle yaptıkları başvurulara makul sürede cevap vermeyen veya eksik hatalı cevap veren bankalar aleyhine bu yolun işletilerek müvekkillerimizin hakkının daha iyi savunulacağını düşünüyorum. Bunu buradan paylaşmak istiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI