KORE ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğince gerçekleşen 'Anadolu Odise' etkinliği kapsamında 27 kişiden oluşan Kore heyeti, Truva Antik Kenti'ni gezdi.
Çanakkale'deki Tevfikiye Köyü sınırları içinde kalan, 5 bin yıllık geçmişe sahip Truva Antik Kenti'ni, aralarında Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Kore Eski Meclis Başkanı Hyong-O Kim ile birlikte tarihçi, arkeolog, sanatçı ve basın mensuplarının bulunduğu 27 kişiden oluşan heyet gezdi. Koreli heyeti antik kent girişinde, Çanakkale İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer ile Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Rüstem Arslan karşıladı. Truva Antik Kenti'ni en fazla ziyaret eden ülkelerin başında Kore'nin geldiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, şöyle dedi:
"Uzakdoğu'da Kore, Japonya, Çin, Tayvan, Tayland gibi ülkelerden uluslararası anlamda en önemli markamız Truva ciddi anlamda ziyaretçi alıyor. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 500 bin kişi geldi. 2016 yılı turizmde biraz sıkıntılı geçti. Ama Çanakkale gerek 102 yıl evvel bu necip milletin aziz ve asil evlatları dünyanın en büyük teknolojik devlerine karşı destanlaştığı Çanakkale Savaşları'nın geçtiği bölge olması münasebetiyle gerekse Truva, Apollon, Alexandra Troas, Assos gibi ören yerlerimizin ve Kazdağları gibi değerlerimizin olması nedeniyle bu krizi hafif atlattı. Kore'den gelen turistlerimize kapımızı açıyoruz. Onları her zaman bekliyoruz."
2018 TRUVA YILI
Önümüzdeki yılın 'Truva Yılı' olduğunu hatırlatan Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, "Biz 2018'e varmadan bir an önce gelip burayı görmek istedik. Daha önce Kore'de buranın tanıtımını yapmış olacağız" diye konuştu. Troia Kazı Başkanı Prof.Dr. Rüstem Aslan ise, Kore heyetinin ziyaretiyle çok sevindiklerini belirterek, "Truva; Anadolu'nun en batısındaki yer. Kore; batının en doğusundaki yer. 'Anadolu Odise' gibi bir Türkiye projesinin Truva'da başlamış olması ayrıca anlamlı" dedi.
GELİBOLU'YU DA GEZDİLER
Heyet, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Troia Kazı Başkanı Prof.Dr. Rüstem Aslan'dan Truva Antik Kenti hakkında bilgi aldı. Konuşma ardından Truva Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Rüstem Arslan, Kore'den gelen heyeti Truva ören yerini gezdirerek, bölge hakkında bilgi verdi. Koreli heyet bu ziyaret sırasında Gelibolu ilçesindeki dünyanın en büyük mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi'ni de gezdi.
Heyet Çanakkale turu ardından Bergama, Efes, Konya, Çatalhöyük, Nevşehir, Hattuşa ve son olarak Ankara'yı gezecek.

FOTOĞRAFLI