TRABZON’un fethinin 555'inci yıldönümü, Osmanlı hanedanından bazı üyelerin de katıldığı etkinlikle kutlandı.
Zağnos Burcu’nda düzenlenen ve mehteran takımının mini konseri ile başlayan fetih kutlamaları Vali Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler, vatandaşlar ve Osmanlı Hanedanı'nından konukların katılımıyla yapıldı. Padişah ikinci Abdülhamid'in 3’üncü kuşak torunu ve hayattaki en yaşlı Osmanlı Harun Abdulkerim Osmanoğlu ile eşi Farizet Osmanoğlu, baba tarafından Sultan 5'inci Murad’ın, anne tarafından ise Sultan 5'inci Mehmed Reşad’ın torunu olan Osman Selahaddin Osmanoğlu ile eşi Hanife Candan Osmanoğlu ve bazı hanedan mensupları da fetih etkinliğinin sürpriz konukları olarak protokolde yer aldı. Vali Yücel Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun karşıladığı hanedan mensupları protokolle birlikte törenleri izledi.
DARBE GİRİŞİMİNİ HATIRLATTI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla devam eden kutlamalarda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şunları söyledi:
"Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra, 1461 yılında Doğu Anadolu seferinden dönerken, Bayburt üzerinden gelerek kenti kuşatıp, 1461 yılının yaz aylarında donanmasıyla Trabzon’u kurtarmıştır. Sizlere ve bizlere nasihat olarak demiştir ki; 'Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.' Ecdadımızın yapmış olduğu birçok savaş sonrasında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesi ile nihayet bugünkü cumhuriyetimiz kuruldu. Cumhuriyetimizin önemini, 2016 yılında bizzat büyük bir hainliği bertaraf ederek tekrar yaşadık. Bu olayı gençlerimiz hafızalarına iyi kazımalı. 15 Temmuz 2016'da tüm dünyaya bu milletin nasıl bir millet, bu devletin nasıl bir devlet olduğunu gösterdik. Şehitlerimizi rahmetle anıyor ve onların bu mirasını sahip çıkacağımızı ifade ediyorum."
Öğrencilerin şiirler okumasının ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Zağnos Burcu'ndaki kutlama törenleri, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran takımının verdiği konserle son buldu.

FOTOĞRAFLI