Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Gazeteci-Yazar Ragıp Duran, TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, DİSK Basın İş Sendikası Genel Sekreteri Özge Yurttaş, “Tek Tip Gazeteciliğe Karşı; Gazetecilik" başlıklı toplantıda biraraya geldi.

ETİK YERİNE TETİKÇİLER VAR
Basının çok zor bir dönem yaşadığını söyleyen ve ayrıca bazı gazetelerin manşetlerinin sanki gazeteler savcılık makamıymış gibi atıldığına dikkat çeken Turgay Olcayto, “TGC olarak defalarca uyardık. Meslek etiğine uyun dedik. Ama ortada artık etik kalmadı. Etik yerine tetikçiler var şimdi. İktidarın baskılarından ne çekiniyoruz ne korkuyoruz. Biz doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz. Doğru haberleri kamuoyuna iletmeye devam edeceğiz. Elimizden geldiğince bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
Olcayto, “Türkiye çok seslilikten tek sesliliğe gidiyor. Totaliter ülkelerde görülen bir durum bu. Demokrasilerde görülmeyen işlerdir Türkiye'de basın sektöründe yaşananlar" diye konuştu.
Hürriyet gazetesine yapılan taşlı sopalı saldırıya de değinen Turgay Olcayto, “Eli sopalıların ilk durağı Hürriyet'ti. Bundan sonra ne olur hangi yerleri alırlar bilemiyoruz" ifadelerini kullandı.

AÇILAN DAVALAR HUKUKSALLAŞTIRILMIŞ SALDIRI BİÇİMİ
Medya yöneticilerine açılan terör örgütü propagandası suçlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan DİSK Basın İş Sendikası Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise, “Bu açılan davaların çoğunluğu hukuksallaştırılmış saldırı biçimi. Yani ortada bir suç yok aslında. Yasa oradaki fiile uydurularak bir suç yaratılıyor" dedi. Terörle mücadele kanunu çıkarken bu kanuna karşı çıkanların terör suçunun belirsizleşmesine dikkat çekmek istediklerini ifade eden Yurttaş, “ Şimdi bu belirsizlikler kullanılarak hukuksallaştırılmış saldırılar yapılıyor. Özellikle son dönemde yapılan soruşturmalar hukuk kullanılarak gazetecileri ve gazeteleri susturmaya yönelik operasyonlar diye düşünüyorum. Şimdi iş bir adım daha büyütüldü. Doğrudan her türlü ifade, yazı cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gündem oluyor. Burada cumhurbaşkanının dokunulmaz kılınmak istenmesinin payı var" dedi.
(FOTOĞRAF)