Şafak NEGÜZEL/ EREĞLİ,(Zonguldak),() - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde bir grup çevreci, termik santral yapılması planlanan Bayat Köyü'ndeki Kireçlik Koyu'nda çadırlarla kamp kurarak duruma tepki gösterdi. Çevrecilere CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da destek verdi.
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu ve Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri, Bayat Köyü'nden termik santralin yapılacağı bölgeye patika yoldan yaklaşık 3 kilometre yürüdü. Güzergah üzerindeki dereden geçemeyen Milletvekili Melda Onur ile bazı çevreciler, patpat tabir edilen tarım aracına binerek Kireçlik Koyu'na ulaştı. Burada açıklama yapan Onur, Kireçlik koyu gibi doğal alanların termik santral için kurban edildiğini söyledi. Onur, şöyle konuştu: "Güzellik deniz kenarında, suyun olduğu yerde bulunuyor. Enerjide suya ihtiyaç olduğu için iktidarlar enerjiyi tercih ediyorlar. Çünkü tarım daha zahmetli onlar için, rant yaratmıyor. Ama bu enerji işi rant yaratıyor. Böyle vatandaş sahiplendiği zaman mutlaka geri adım atıyorlar. Burada da ciddi bir platform, ciddi bir sahiplenme var. Bunu görmekten çok mutluluk duyuyoruz. Burada bir ÇED süreci var. Daha inşaat başlamamış. Başlamaması için biz de bunu Meclis gündemine, ülke gündemine taşıyacağız. Çünkü burada oksijen kaynağını yok etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu büyük bir vatan hainliğidir."
30 kişilik çevreci gurup ile 'Karadeniz Yaşasın Yolcuğu' adı altında yola çıkarak Ereğli'ye geldiklerini anlatan Karadeniz İsyandadır Platform üyesi Hatice Hacısalihoğlu da yolculuğun sonraki ayaklarında Amasra, Sinop, Ordu ve Rize’'ye giderek, bu bölgelerde gündemde olan termik santral kurma çalışmalarına karşı çıkacaklarını kaydetti. Yaklaşık 100 kişilik grup, daha sonra yanlarında getirdikleri çadırları alana kurup geceyi burada geçirdi. Grup, sabah çadırları toplayarak eylemi sonlandıracak.

FOTOĞRAFLI