EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçelerine sınırı bulunan Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Karina Dalyanı'nda tepeli pelikanlar için suni yuva platformları yaptı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan 'Türkiye'nin Canı Hibe Programı' kapsamında desteklediği 'Tepeli Pelikanları Koruyoruz' projesi tamamlandı. Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Milli Park personeli, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Doğanbey Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçılar da projede yer aldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürlüğü ile Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü'nün izni ve desteğiyle yapılan, iki gün süren çalışmalar sonucunda 32 metrelik platform, Karina Dalyanı'na yerleştirildi.
KIYI BAĞLANTISI YOK
Bahar fırtınaları döneminde, erozyon ve fırtına dalgaları nedeniyle tepeli pelikanların üreme yaptıkları adaların yok olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Pelikanlar son yıllarda deltadaki kıyı kordonu üzerinde yuva yapıyordu. Yuva yaptıkları bu yeni alan köpek, tilki ve çakal gibi hayvan türlerinin tehdidi altında. Yapay platformları yerleştirirken, Dalyan içinde ve kıyı ile bağlantısının olmamasına dikkat ettik. Deniz içinde zor koşullarda yürütülen çalışmalar; Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda ilk kez gerçekleştiriliyor" dedi.
PLATFORMLAR GÜVEN VERDİ
Küresel ölçekte tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanların geleceği için olumlu etki yaratacak projenin başarıya ulaşması için titiz çalıştıklarını söyleyen EKODOSD Başkanı Sürücü, "Menderes Deltası'nda yapılan yapay üreme platformlarının güvenli ve sağlam. Modüler olarak birbirlerine monte edilebilen tarzda dizayn edildi, suya dayanıklı özel keresteden yapıldı. Ahşap malzemeden yapılan platformların metal gövdeli atıl durumdaki dip tarama platformunun üstüne konulması sayesinde yuvalar hem daha sağlam hem de yavruların istedikleri takdirde suya girip ve sonrasında platforma tekrar çıkabilmelerini sağlayacak şekilde planlandı. Yapımı biten platform üzerine pelikanların doğadan yuva yapmak için topladıkları malzemeler yerleştirildi. Tepeli pelikanların korunması konusunda hassasiyet gösteren Karinalı balıkçılar, yuva platformlarının yapılmasında da destek oldu. Yuva platformu inşa ekibi kış döneminde saatlerde su içinde zor koşullarda çalışarak da olsa iyi bir iş yapmanın mutluluğunu yaşadı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI