BAYRAM tatillerini İstanbul dışında geçirenlerin Cuma gününden başlattıkları dönüş bugün de devam etti. Öğle saatlerine kadar sakin olan TEM ile feribot iskelelerinde özellikle 14.00'den itibaren yoğunluk görüldü.
Tatil dönüşünün artması sonucu dün saat 15.00'den sonra görülen yoğunluk, saat 02.00'ye kadar devam etti. Yalova Topçular iskelesindeki feribot kuyruğu gece yarısı bile 10 kilometreyi buldu. TEM'in Adapazarı-İzmit arasında gece boyunca büyük yığılma görüldü. İzmit geçişindeki Bekirdere Rampası’nda trafik adım adım ilerledi. Saat 01.00’den sonra ise yoğunluk giderek azaldı. 

Bugün öğle saatlerine kadar TEM'in Kocaeli geçişinde trafik normal akışını sürdürürken, saat 14.00'den itibaren yoğunluk kendisini hissettirmeye başladı. Ankara yönünden gelen yoğun araç trafiği Sakarya'dan itibaren İzmit'e kadar yoğunluğunu korurken, yolun 3 şeritten bir anda 2 şeride düştüğü Bekirdere Rampası başlangcında durma noktasına geldi.

Bursa yönünden gelen araçlar da 'Kandıra Turnikeleri' olarak da bilinen İzmit Doğu Turnikeleri'nden TEM'e girdiğinden burada yoğunluk daha da arttı. Saat 14.00'ten itibaren Bekirdere Rampası'nda araçlar en fazla 10-15 kilometre hızla ilerleyebildi. Zaman zaman meydana gelen hasarlı kazalar ise trafiğin durmasına yol açtı. Buradaki trafik, Gültepe Viyadüğü ve tüneller geçilip TEM'in Batı turnikelerinden itibaren yolun yeniden 3 şeride çıkmasında rahatladı. Ancak buradan itibaren yine şehir içini andıran yoğun bir trafik akışı görüldü.

DİNLENME TESİSLERİNDE TUVALET KUYRUĞU

Bekirdere Rampası aşıldıktan sonra, uzun süre mola veremeyen sürücülerin büyük bir bölümü ilk buldukları dinlenme tesisi ve akaryakıt istasyonuna girerek su, gıda ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı. Buralardaki tuvaletlerde de uzun kuyruklar oluştu.

TOPÇULAR'DA FERİBOT KUYRUĞU


Yalova Topçular Feribot iskelesinde de saat 14.00'den itibaren yoğunluk iyice arttı. Bu saate kadar sadece 4-5 sıra araç kuyruğu olan iskele meydanı tamamen doldu. Gebze Eskihisar'a giden feribotlar bekleme yapmadan dönmesine rağmen araç kuyruğu Yalova yönüne doğru uzamaya başladı.

YAĞIŞ VE BU NOKTALARA DİKKAT


Bölgede aralıklı sağnak yağmur da devam ettiğinden sürücülerin çok daha dikkatli olmaları, özellikle Bekirdere Rampası geçişindeki tünel ve viyadükler, Körfez-Hereke arasındaki Mağara Burnu Virajı, Hereke geçişinde tüneller ve Dilovası Rampası'nda kesinlikle hatalı sollama yapılmaması gerektiği hatırlatıldı.
Her 5 kilometrede bir bekleyen trafik ekipleri sürücülerin emniyet şeridini işgal etmemesini istedi.  Ekipler küçük bir hasarlı kazaya bile, bu nedenle ulaşamadığı zaman trafiğin uzun süre kilitlendiğini hatırlattı.

SÜRÜCÜLER DERT KÜPÜ


Trafiğin zaman zaman durma noktasına gelmesi ile dinlenme tesislerine akın eden tatilciler, bayram tatilinin tam anlamıyla çileye dönüştüğünü söyledi. Bayram tatilini memleketi Trabzon'da geçirdiğini belirten Bülent Otyuz, şöyle dedi:

"Yollar Sakarya'ya kadar iyiydi. İzmit'e gelince trafik durdu. Bu yol sorununa bir çözüm bulunmasını istiyorum. Otomobilde 1 kişi olmasına rağmen vatandaşlar araçlarıyla yollara çıkıyor. Bu trafik yoğunluğu oluşmasına neden oluyor. Toplu taşım araçları kullanılsa belki böyle bir yoğunluk olmaz. Bunlara bir çözüm bulunması gerekiyor."

Adapazarı'nda bayram tatilini geçirdiklerini söyleyen Murat Kaçak ise TEM İzmit geçişinde yoğunluğa takıldıklarını belirterek "Trafik neredeyse durdu. Adım adım gidiyoruz. Adapazarı'ndan erken çıktık ve İstanbul Küçükçekmeceye gideceğiz. Köprüyü geçebilirsek ancak saatler sonra evimizde oluruz. Yoğunluk nedeniyle dinlenme tesisinde mola verdik. İhtiyaçlarımızı giderdikten sonra yeniden yola çıkacağız." dedi.
Ahmet Keskin adlı vatandaş ise "Ankara'dan geliyorum. Malesef çok kötü trafik. 5-6 noktada trafik kazası var. 2-3 saattir İzmit'i geçemedim. Şimdi saat 15.00. İstanbul Avcılar'a gidiyorum. Bu gidişle geceyarısı evimize gidibilirsek dua edeceğim. Aç karnına yollarda bekliyoruz" diye konuştu. MB,EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)