VAN'ın Gürpınar ilçesi Zernek Mahalesi'nde bulunan 400 yıllık Zernek Kalesi'nde incelemeler yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin turizme kazandırılması için çalışma başlattı. 
İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Zernek Kalesi'nin büyük bir kısmı bakımsızlıktan harabeye döndü. Kalenin tarihi bir öneminin olduğunu belirten YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalede inceleme yaparak rapor tuttu. Kalede çeşitli bölümlerin olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Top,"Bu yapıda içerisinde kale başta olmak üzere cami, zaviye ve tarihi mezarlık gibi birçok doku yer alıyor. Kalenin üzerinde kitabesi yok. Mimari dokudan 17'nci yüzyılın ortalarından itibaren buranın şekillenmeye başladığını söyleyebiliriz. Abbasilerin Hakkari Beyliği tarafından yapılmış bir kale. Bu kale yıllardan beri bilinmesine rağmen üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamış" dedi.
"BARIŞ SÜRECİ SONRASI BİLİM İNSANLARI BÖLGEYE GELİR"
Son yıllarda çözüm süreciyle birlikte bölgenin rahatladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Top, bilim insanlarını bu dönemden sonra Van'a geleceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Top, "Bu bilinmeyen, incelenmeyen dokuların hem gün yüzüne çıkarılması hem de bundan sonra ihmal edilmişlikten, kaderlerine terk edilmişlikten kurtarılması açısından son derece önemli. Hemen kalenin içerisine baktığımızda 2 veya 3 katlı köşk kısmı, selamlık kısmı. Ayrıca içerisinde mutfağı ve fırını olan tüm yaşam üniteleri ile bu kalenin kısmen ayakta olduğunu görüyoruz" dedi.

  FOTOĞRAFLI