Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () KADIKÖY Kent Dayanışması, 100 yıl önce mimar Vedat Tek tarafından inşaa edilen ve Kadıköy’ün simgelerinden biri olan tarihi Moda İskelesi‘nin aslına uygun restore edilmediği ve kaçak olarak işletmeye açıldığı gerekçesiyle iskele önünde eylem yaptı.


Restorasyon çalışmalarının geçtiğimiz yıl başladığı iskelede yaklaşık bir hafta önce ‘Neffes-cafe-restoran’ adlı işletme faaliyete geçmişti. Moda İskelesi önünde toplanan grup, “Tarihi iskelede kent suçuna hayır” yazılı pankart açtı, “Kaçak kafe istemiyoruz” , “Moda bizim, Kadıköy bizim” , “Kültürel miras yağmalanamaz” şeklinde slogan attı.

İSKELENİN MÜLKİYETİ İBB’DE
Kadıköy Kent Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Yasemin Şenkal “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) , mülkiyeti kendisinde olan iskelede geçtiğimiz yıl ruhsatsız olarak, bilgi tabelası bile koymadan restorasyon çalışmaları başlatmıştı. Anıtlar Kurulu, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu KUDEB kararı olmadan, İBB tarafından restorasyon ilkelerine aykırı çalışmalar başladığında başta semt sakinleri olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekmiş, şikayet konusu olmuştu” diyerek yaşanan süreci aktardı.

ESKİ HALİNE GETİRMEK İÇİN 6 AY SÜRE VERİLDİ ANCAK…
Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi’nin yaptıkları incelemeler sonucunda binaya maddi hasar verildiğinin tesipt edildiğini belirten Şenkal, 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun itirazları haklı bularak Moda iskelesinin 6 ay içinde 2000 yılında onaylanan restorasyon projesine uygun hale getirilmesine karar verdiğini söyledi. Ancak Kurul kararına rağmen çalışmalara kaçak olarak devam edildiğini ifade eden Şenkal, Ocak ayı sonunda tarihi iskelede kafe-restoran açılarak işletilmeye başlandığını söyledi.

İBB’YE ‘KAÇAK KAFEYİ KAPATIN’ ÇAĞRISI
İBB'nin bu uygulamasını tarihi ve kültürel değerlere saygısızlık ve kent yağması olarak değerlendirdiklerini belirten Şenkal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kadıköy'ün ve Moda'nın önemli bir değerinin bu şekilde yağmalanmasına sessiz kalmayacağız. İBB'nin iskele binasını kiraladığı şirketle birlikte hukuk kuralları içinde hareket etmesini; işledikleri suçtan acilen dönerek Koruma Kurulu'nun kararına uymalarını istiyoruz. Yetkili resmi kurumların bu suça sessiz kalmayarak görevlerini yapmalarını; kaçak cafe'yi kapatmalarını talep ediyoruz.”
Açıklamanın ardından müzik eşliğinde şarkı söyleyerek eylemini sonlandıran grup, sahilde kısa süre sloganlar atarak yürüdü. Grup eylemin ardından dağıldı.

(FOTOĞRAF)