ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'nde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti girişinde bulunan Batı Kapısı, ayağa kaldırılarak turizme kazandırılacak.
Yalvaç'ta Hıristiyanlar için 'kutsal mekan' kabul edilen Pisidia Antiokheia Antik Kenti girişinde bulunan Batı Kapısı'nın konservasyonu (muhafaza etme) için çalışma başlatıldı. 5 yıldan bu yana antik kentte kazı çalışmalarını sürdüren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr Mehmet Özhanlı, bu yılki programlarında konservasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti.
"ŞEHRİN GÖRÜNTÜSÜ DEĞİŞECEK"
Antik kentte sürekli kazı çalışmaları yapıldığını aktaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, antik kentte ilk kez 1908 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Michigan Üniversitesi tarafından kazı çalışması yapıldığını söyledi. Daha sonraki yıllarda Yalvaç Müzesi tarafından yapıldığını anlatan Prof.Dr. Özhanlı şöyle dedi:
"Bu yıl ilk olarak şehrin girişinde yer alan 4 ayak ve 3 girişi bulunan Batı Kapısı ayağa kaldırılmak üzere çalışmamızda yer aldı. 45 gün boyunca proje üzerinde çalıştık. Digital olarak kapı ayağa kaldırıldı. Malzemelerinin nerelerde olduğu, hangi parçalarının eksik olduğu tek tek tespit edildi. Üzülerek söylüyorum ki, malzemenin yüzde 65'i kayıp. Biz bu eksik parçaları çizerek aynısını yapıp yerlerine koymayı ve kapıyı ayağa kaldırmayı planlıyoruz."
PİSİDİA KALKANI KAPI GİRİŞİNE KONULDU
Eksik parçalardan Pisidia Kalkanı ve bazı zemin taşlarının bulunarak yerine konulduğunu kaydeden Prof.Dr. Özhanlı, şöyle dedi:
"Batı kapısı 3 girişi olan bir kapı. Buradan içeriye girdiğinizde ortada bir su kanalı görüyorsunuz. Caddenin her iki tarafında işyerleri var. Bu işyerlerinin parçalarını da temin ederek, kilden elde ettiğimiz sıvayla yerlerine yerleştirdik. Önümüzdeki dönemde de çatı kurup görsel malzemelerle dükkanları dolduracağız. Böylelikle gelen ziyaretçiler bu dükkanlarda neler yapıldığı konusunda bilgi sahibi olacak."
ÇOK SAYIDA YABANCININ UĞRAK YERİ
Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nin, Hıristiyanlık dininin yayılmasında önemli rol oynayan Saint Paul'ün Efes'ten gelerek ilk vaazını verdiği yer olarak bilindiğini söyleyen Prof.Dr. Özhanlı, antik kentin Hıristiyanlar için hac merkezi olarak kabul edildiğini ve her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırladığını vurguladı.
Güney Kore, Arjantin, Almanya ve ABD'den grupların ziyaret ettiği antik kentte Augustus Tapınağı, Anıtsal Çeşme, Roma Hamamı, Amfitiyatro, Saint Paul Kilisesi gibi kutsal alanların yanında son yıllarda ortaya çıkarılan Roma villaları da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

FOTOĞRAFLI