BAKAN YILDIZ: "TÜRKİYE HER YIL 15 ÜLKENİN KENDİSİ KADAR BÜYÜYOR"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi'nin '25. Yıl Yeni Türkiye ve 2023 Enerji Politikaları' toplantısına katıldı. Bakan Yıldız'a Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve İzmir Valisi Mustafa Toprak'ta eşlik etti. Türkiye'nin son yüzyıllık süreçte enerji üretimi bakımından çok önemli bir yol kat ettiğini belirten Bakan Yıldız, "Türkiye 15 kadar ülkenin kendisi kadar büyüyor her yıl. Bir yıl önce 7 bin megawatt kurulu güç oluşturduk. Bu yıl 4 bin megawatt büyüyeceğiz inşallah. Biz bir yandan kaynaklarımızı yerli hale getirmeye çalışırken büyümeyi yönetmek durumundaydık. Talebin arzdan daha fazla olduğu bir ortam vardı. 12 yıl içerisinde 39 bin megawattlık kurulu güç inşa ettik. Bu değişimi uluslararası arenada anlattığımızda yanlış anlama olup olmadığını tekrar soruyorlar. Türkiye 15 kadar ülkenin kendisi kadar büyüyor her yıl. Bir yıl önce 7 bin megawatt kurulu güç oluşturduk. Bu yıl 4 bin megawatt büyüyeceğiz inşallah. Her yıl Türkiye'ye bir başka ülke kadar ekleniyor. Bütün bunlar için yenilebilir enerji kaynakları dediğimiz kaynaklarının hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi. 
EN UCUZ DOĞALGAZI TÜRKİYE SATIYOR
Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ülkesi olmamasına rağmen 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin en ucuz doğalgazını sattığını dile getiren Bakan Yıldız, "Elektrikte de en ucuz 3 ülke arasına girdi Türkiye. Almanya'daki bir meskenin elektrik fiyatı Türkiye'nin 2,5 katıdır. Çünkü bu o kadar dikkatli yönetilmesi gereken konudur ki; üreticilerin daima ucuz, tüketicilerin daima pahalı bulduğu bir paradoksu yönetme işidir. Kusura bakmasınlar Almanya'da bu iş yönetilemedi. Türkiye'de ise çok iyi yönetilemedi. Türkiye 10 ayrı ülkeye geçici görevlendiğimiz genel müdürler vasıtasıyla danışmanlık veriyoruz devlet başkanlarına. Çünkü bunu nasıl yaptığımızı çok merak ettiler. Gittik 10 gün anlattık. Hem özel sektöre kazandırmak hem de aşırı kar vermemek durumundasınız" ifadelerini kullandı. 
VESAYETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ
Türkiye'nin 2023 Enerji Politikalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, Türkiye'nin son 20 yıl içerisinde bir ülkenin görebileceği artı ve eksi bütün noktaları gördüğünü söyledi. Bakan Yıldız şöyle devam etti: "7 Haziran seçimleri öncesinde yaptığımız tercihlerin bir takım vesayetlerle itibarsızlaştırmaya çalışıldığı dönemden geçtik. Bu vesayetler bazen üniformalı, bazen sivil, bazen çok uzaktan, bazen yakından, bazen çok yakın tanıdığımız ve bazen de tanımadığımız kişiler tarafından yapıldı. Vesayetin her türlüsüne karşı çıktığımızı ve sandığa giden vatandaşın tercihlerine sahip çıkmamız gerektiğini söylemiştik. Dünyada birçok tanım istismar ediliyor. Bunlardan bir tanesi de demokrasi. Hem insanların zihni hem de ülke büyümelidir. Güçlü irade bütün bunları hedeflemiştir. Bazı şirketlerde zaman zaman para zihniyetten daha hızlı büyür. Bu aslında riskli bir durumdur. Bir müddet sonra o parayı idare edecek zihin oluşmadığı için tersine dönüş başlar. Birçok kavramın istismar edildiği ortamda doğru şeyleri yapmakla meşguldük. Türkiye büyümek durumundaydı. Büyümeyecekseniz birçok probleminizi çözmeden ötelemiş oluyorsunuz. Türkiye bu büyüme içinde uluslararası sermaye ile beraber büyümesi gerekiyordu." 
DÜNYANIN DURUMU ÇOK FAZLA İYİ DEĞİL
Bakan Yıldız uluslararası sermayenin elzem durumda olduğunu belirterek, "Dünyadaki bütün gelişmeleri irdelemek zorundasınız. Hele hele enerji sektöründe. Dünyanın durumu çok fazla iyi değil. 7.1 milyar insanın 1. 3 milyarı elektrikle tanışmamış durumda. Dünyadaki 890 milyonlu Afrika'nın kullandığı elektik, 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı elektriğe denktir. Bu olayların bütününe şahit olan biri olarak Türkiye'nin güçlenmesinin birçok açıdan birçok yönüyle değerlendirilmesi lazım. Bizle güçlü iradeyi bütün yönleriyle hissederek yapıyı kurgulamamış gerekiyor" dedi.
TÜRKİYE'DE SİYASİ İSTİKRAR, ZOR ELDE EDİLEN AMA KIRILGANLIĞI YÜKSEK BİR KAVRAMDIR
Siyasetçilerin saygınlığının bir kısım vaatlerle zedelendiğini vurgulayan Bakan Yıldız, "İnsanların zekasıyla alay etmek, ümitleriyle oynamak ancak siyasetçinin kendisine zarar verir. Türkiye büyümesine karar verdikten sonra değişim içine girmek zorundaydı. Hem büyücek hem de değişecek, bu son derece riskli ve dikkatli bir yönetim ister. Türkiye her ikisini beraber başarmak durumundaydı. 12 yıl önce özel sektörün elektrik üretimindeki payı kamu ile yer değiştirmek durumundaydı. Tabiri caizse yer değiştirdiler. Mavi Marmara olayı bir siyasi olaydır hiçbir enerji kalemi karşısında değişeceğimiz bir konu değildir. Rusya Federasyonu ile alakalı yaptığımız işlemlerin zaman zaman sözde Ermeni soykırımı ile alakalı, zaman zamansa Kırım işgali ile alakalı birçok konuyu ihtiva etmektedir. Bakanlığımızın dış ilişkileri çok güçlü ekiple bu işleri yönetmektedir. Türkiye'de siyasi istikrar, zor elde edilen ama kırılganlığı yüksek bir kavramdır. Siyasi istikrar temin etmek durumda olan partilerdir ama siyasi iktidarı korumak durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değil aynı zamanda muhalefet partileri, sanayiciler, esnaflar, sanatkarlar, akademisyenlerdir. Biz oy aldığımız yüzde 52'lik yapıdan yüzde 100'üne hizmet götürüyoruz. Siyasi istikrar, muhafaza edilmesi bütün kesimler tarafından yapılması gereken, ortak paydaya konulması gereken bir konu haline gelmiştir. Yaptığımız çalışmalar yalnızca parti meselesi olmaktan çıkmış çünkü Ak Parti istikrarı Türkiye istikrarı ile eş anlamlı söylenmeye başlanmıştır" diye konuştu. 
MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü ise, "MÜSİAD olarak elektrik santralleri konusuna girmiş bulunmaktayız. Manisa Demirci'ye bağlı 55 dönümlü arazi üzerinde 3,3 megawatt gücünde, 3.3. milyon liraya mal olan ilk girişimlerimizin izinleri alınmıştır. 3.3. milyon liralık yatırımla yıllık bin 200 ton, proje süresi içerisinde de 36 bin ton karbon salımına engel olunacak. Yılda 4 bin, proje süresi içinde de 120 bin ağacı kurtarmış oluyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI