ESKİŞEHİR'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 4 yıl önce sinema filminin çekimi için Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde kurulan film platosundaki 'Taksim Meydanı'nda kutlandı.

Eskişehir'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliği bugün ilk olarak Aşağı Söğütönü Mahallesi'ndeki 'Taksim Meydanı'nda yapıldı. Tepebaşı Belediyesi'nin organize ettiği etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı CHP'li Kazım Kurt, Türk-İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç, DİSK Eskişehir İl Temsilcisi Bayram Kavak ile çeşitli siyasi parti, sendika, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı.

Film platosundaki Taksim Meydanı'nda toplanan kalabalık, temsili Kazancı Yokuşu'na ve Taksim Anıtı yanına bu yıl Tepebaşı Belediyesi tarafından Soma'da ölen madencilerin anısına konulan madenci heykeline kırmızı karanfiller bıraktı. Kalabalık, 1 Mayıs 1977 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'ndaki olaylarda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu ve daha sonra İstiklal Marşı okudu.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN KONUŞMA YAPTI

Etkinlikte sırasıyla DİSK Temsilcisi Bayram Kavak, Türk-İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Dönüm Sözcüsü Serkan Demir, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç birer konuşma yaptı. Son olarak kürsüye gelen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen  şöyle dedi:

"Şiddetin, polis hükümetinin nezdinde bayramı kutluyoruz. Keşke böyle olmasaydı. Keşke Türkiye'nin bütün her tarafında emekçi kardeşlerimizin ve nasırlı elleriyle bu ülkeye kazandırdıkları zenginlikleri eşit bir şekilde paylaşabilseydik. Keşke zengin fakir ayrımı olmasaydı. Keşke yoksulluk olmasaydı. Keşke asgari ücretten vergi alınmayan bir ülke olsaydık. Keşke toprak işçisi, tarım işçisi, köylü kardeşlerimizin de sosyal güvencesi olsaydı. Keşke onların da sendikası olsaydı. Ama inşallah 7 Haziran'dan sonra öyle bir Türkiye'de çalışan alın terini toprağa, demire, çeliğe, dağa, taşa akıtarak Türkiye'yi yükseltecek, Türkiye'yi dünya ülkeleri arasında ön plana çıkartacak üretecek, zenginliği yapacak, zenginliği paylaşacak vatandaşlarla dolu bir Türkiye'ye kavuşacağız."

Yapılan konuşmaların ardından Taksim Anıtı'na çelenkler konuldu, Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinin oluşturduğu Eko-Şov grubu gösteri sundu, etkinliğe katılanlara simit ve ayran ikramında bulunuldu. Kalabalığın davul-zurna eşliğinde halay çekip oynamasının ardından etkinlik sona erdi.

Yönetmen Levent Semerci'nin 12 Eylül 1980 darbesine giden süreci anlattığı 'Ayhan Hanım' adlı sinema filmi çekimlerinin bir bölümü Eskişehir'de yapıldı. Film için, Aşağı Söğütönü Mahallesi'ndeki Tepebaşı Belediyesi'ne ait arazi üzerine İstanbul Taksim Meydanı'nın bire bir kopyası olan plato oluşturuldu. 'Ayhan Hanım' filminin bir bölümü burada çekildi.