İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Taksim Meydanı’na koyduğu 652 bin TL'lik “Geçici Sergi Platformu” için 3 ay süre talep ettiği ancak, Koruma Bölge Kurulu’nun 15 gün içinde kaldırılmasını istediği ortaya çıktı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanı Ebru Akyol Zor, 'ya yaptığı açıklamada “İyi niyet gösterip hemen soruşturma açmadık, 15 gün süre verdik” dedi. 

İBB’nin “İstanbul Meydanlarına Kavuşuyor” projesi kapsamında, Taksim Meydanı’nda geçtiğimiz hafta sonu koyduğu “Geçici Sergi Platformu” için süre daralıyor. Belediyenin 652 bin TL’ye yaptırdığı platform, 15 gün içinde kaldırılmaz ise İBB hakkında soruşturma açılacak.

"İYİ NİYET GÖSTERDİK"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanı Ebru Akyol Zor, Taksim Meydanı’nın yeniden tartışma konusu yapan sergi platformu ile ilgili olarak 'nın sorularını yanıtladı. Ebru Zor, Taksim Bölgesi’nin SİT alanı olduğunu, SİT alanlarında her türlü faaliyet için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarından mutlaka izin alınması gerektiğini söyledi. İBB’nin yaptı platform için, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün tespiti yaptığı anda soruşturma açabileceğini belirten Zor, "Ancak, iyi niyet gösterilerek 15 gün süre tanındı" dedi.

"İHBAR TELEFONUYLA İNCELEME YAPILDI" 

Kurulun incelemeyi bir ihbar telefonu üzerine başlattığını belirten Zor, konuyla ilgili bu bilgileri verdi:  Gelen telefon ihbarı üzerine iki uzman, Taksim Meydanı’ndaki izinsiz uygulamaları incelemek üzere görevlendirildi. Müdürlük uzmanlarının 6 Şubat 2020 tarihli tespiti, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 7 Şubat 2020 tarihli toplantısında okundu. Kurul izni alınmadan yapılan uygulamaların 15 gün içerisinde kaldırılmasına, aksi halde suç duyurusunda bulunulacağının ilgililerine hatırlatılmasına karar verildi

İBB 3 AY SÜRE İSTEDİ
Bu karar üzerine İBB'nin Kurul’a, 12 Şubat 2020 tarihinde bir yazı gönderdiğini ve kurulan platformu 90 gün kullanmak istediğini bildirdiğini söyleyen Zor, "Biz iyi niyet göstererek izinsiz uygulama için hemen soruşturma açmayıp, 15 gün içinde kaldırılmasını istedik. İstenen sürenin verilmesi söz konusu değildir. 15 günlük süre dolduğunda gereken yapılmamış ise soruşturma açılacaktır. Kurul’un kararları kesindir ve her kurum ve kuruluşu bağlar" ifadelerini kullandı.