Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nezahat Bölge, şiddet görenlerin yanı sıra Suriyeli ikinci eş nedeniyle boşanmak isteyen kadınların da kendilerinden destek istediğini söyledi.
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu'na cinsel istismar gören çocuk ve şiddete maruz kalan kadın sayısında her geçen yıl artış olduğu bildirildi. Komisyon Başkanı Avukat Nezahat Bölge, çocuğa yönelik cinsel istismar ve kadına şiddet vakalarında arttışın ciddi boyutta olduğuna dikkat çekti. 700 kadının adli yardım almak için kendilerine başvurduğunu açıklayan Bölge, bunların içinde şiddet görenlerin çoğunlukta olduğunu vurguladı.
SURİYELİ KÜÇÜK KIZLAR KAMPTAN KURTULMAK İÇİN EVLİLİK YAPIYOR
Boşanma konusunda da kadınlara yardım ettiklerini belirten Bölge, "Son zamanlarda ilginç bir durum ortaya çıktı. Daha çok Mersin, Şanlıurfa gibi yerlerde yaşanan Suriyeli ikinci eşten dolayı ortaya çıkan sorunlar Manisa'ya da yansımaya başladı. Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'deki kamplara sığınan Suriyeli kız çocukları bu kamplardan kurtulmak için evlilikler yapabiliyorlar. Sadece kamptan kurtulmak için bu yola başvuruyorlar. Manisa'da da biz bu olaylarla karşılaşmaya başladık. 50-60 yaşındaki kişiler 15-16 yaşındaki kız çocuklarıyla imam nikahlı yaşamaya başlıyor. Buna katlanmak istemeyen kadınlar komisyonumuza başvurup destek istiyor. Suriyeliler ile ilgili bu gerçeği biz boşanma nedenlerinden öğrendik" diye konuştu.
ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMAR ARTIYOR
Ayrıca 15-18 yaş arası evliliklerde de ciddi bir artış olduğunu belirten Bölge, "Çocuk gelin gerçeği ne yazık ki var. İmam nikahlı birliktelikler de artıyor. Her ne olursa olsun 18 yaşına kadar herkes çocuktur. Bu konuda bilinçlendirme çalışması mutlaka yapılmalı" dedi.
Çocuk gelin gerçeğinin yanı sıra çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarının da korkutucu boyutlara ulaştığını dile getiren Bölge, TÜİK rakamlarına göre geçen yıl 187 çocuğun cinsel istismara uğradığını belirterek, gerçekte bu rakamların daha fazla olduğunu savundu. Bölge, "Manisa'da ve diğer illerde çocuk istismarı vakalarının artığını görebiliyoruz. İstatistikler her ne kadar bunu göstermese de takip ettiğimiz davalardan bu gerçeği görebiliyoruz. Ancak davalar açıldıktan sonra ailenin düzeni bozulmaması ya da baskılar nedeniyle çocukların ifadesi değişiyor. İstismar vakalarında yaş ortalaması da her geçen gün düşüyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI