İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin kuşaklar arasındaki sevgi bağını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu yaşatmak amacıyla hayata geçirdiği 'Genç Yaşlı El Ele' ve 'Abla, Ağabey, Kardeş' projeleri, İzmirli gençlerin yanı sıra, kent ve ülke dışından gelen öğrencileri de gönüllülük şemsiyesi altında bir araya getiriyor. Ülkesindeki iç savaş nedeniyle yüksek lisans eğitimi almak üzere İzmir'e gelen Suriyeli Mohammed Ammoure ile bir diğer yüksek lisans öğrencisi Beninli Nazif Orouz, kısa sürede kente uyum sağlamakla kalmadı, Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal projelerinde de görev almaya başladı.
Suriye'deki iç savaş dolayısıyla 2 yıl önce İzmir'e göç eden Mohammed Ammoure, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine başladı. Konuştuğu Türkçe'yi ilerletebilmek ve kültürel uyum sürecini hızlandırmak için ne yapabileceği düşünen Mohammed'e arkadaşları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal projelerinde gönüllü olarak yer almasını önerdi. 'Abla, Ağabey, Kardeş' ve 'Gençler Yaşlılar El Ele' projelerine katılan Mohammed, bu sayede tam da aradığı ortamı buldu. Sosyalleşme açısından bu projelerin kendisine bir alan sağladığını söyleyen Mohammed Ammoure, şöyle dedi:
"Burada hem kardeşim oldu hem teyzem. Bana bir aile ortamı yaşattılar. Birbirimize hep destek verdik. Bu sayede arkamda kocaman bir ailenin güvenini hissettim. Arkadaş çevrem genişledi. Arkamda bıraktığım kardeşlerimin yerini buradaki kardeşlerim aldı."
Kardeşlerinin de aynı sıkıntıları çekmemesi için onların ödevlerine yardım edip bakış açılarını genişletmeye çalıştığını belirten Suriyeli Ammoure, "Bununla birlikte, benim gibi yalnızlığı yaşayan yaşlılarımızın torunu oldum. Onlar da benim dedem, ninem. Yalnızlığımızı birlikte azalttık" sözleriyle projenin bir başka yüzünü daha gösterdi.
Türkiye'ye ayrı bir ilgisi olup yüksek lisans yapmak için Benin'den İzmir'e gelen Nazif Orouz'un 'Abla, Ağabey, Kardeş' projesiyle tanışması ise yurtta birlikte kaldığı arkadaşlarının tavsiyesiyle başladı. Şimdi her hafta kardeşlerine gideceği günü iple çektiğini söyleyen Orouz, "Kardeşlerim beni çok seviyor. Ülkem hakkında bir çok soru soruyorlar. Onlara İngilizce ve Fransızca öğretmeye çalışıyorum. Hem ben onlardan yeni şeyler öğreniyorum, hem de onlar benden" dedi.

FOTOĞRAFLI