Ömer PINAR/ŞANLIURFA, () – ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı, Irak ve Suriye'ye temiz ve kaliteli su verildiğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TUBİTAK ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ‘GAP bölgesinde sulamadan dönen suların kontrolü ve yeniden kullanımı için iyileştirilmesinin araştırılması projesi' Şanlıurfa'da tanıtıldı. DSİ 15’inci Bölge Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumalı Kınacı, akademisyenler ile uzmanlar katıldı.
Toplantıda ilk olarak konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, sulama sularının kalitesi ve atık suların yeniden kullanılması yönünde yönetmelik hazırladıklarını söyledi.
ÇORAKLAŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN 
Hazırlanan yönetmeliğin çoraklaşmanın önüne geçmek noktasında bölge için çok önemli olduğu vurgulayan Kınacı, temiz su verdikleri Irak ve Suriye’nin en büyük problemleri arasında tuzluluğun yer aldığını belirterek şunları söyledi:
"Burada sınırı aşan sularımız var Fırat ve Dicle Türkiye’de doğduktan sonra Suriye ve Irak’tan geçip Basra Körfezi'ne dökülüyor. Bu suyun miktar olarak paylaşımı söz konusu ve suyun kalitesinin korunması gerekiyor. Bu uluslararası toplantılarda da sürekli olarak karşımıza çıkıyor. Yeterli suyun bırakılmadığı ve suyu kirlettiğimizi önümüze getiriyorlar. Giden suyun kirlendiği ileri sürülüyor. Bunu yapanlar tabi Suriye ve Iraklı'lardan çok Suriye ve Irak adına konuştuğunu ifade eden diğer ülkelerdir. Bizim görüşümüz ülke olarak suyun adil olarak paylaşılmasıdır. Türkiye’den Suriye’ye geçen sular dünya standartlarının altında bir tuzluluk var ve sulama için kabul edilebilir bir niteliktedir. Suriye’den sonra özellikle sudaki tuzluluk aşırı miktarda artıyor. Irak ve Suriye için en önemli problem tuzluluktur. Suları aşırı derecede kullandıktan sonra Fırat ve Dicle nehrine veriyorlar. Dicle nehrine gelen su tuzlu ve bu da Dicle nehrinde aşırı bir tuzluluğa yol açıyor. Bu suyun kalitesini yüksek tutmamız gerekiyor. Onun için bu projeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz."

FOTOĞRAFLI