MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın sorumluları arasında gösterilip yargılanan TKİ Kontrol Şube Müdürlüğü'nde Başmühendis Adem Ormanoğlu ile maden mühendisi Efkan Kurt'un, duruşmada bulundukları sırada terfi ettirilmelerine, ailelerin avukatlarından da tepki geldi. ÇHD Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı, "Bizim beklentimiz bu kişilerin açığa alınmalarıdır. Devlet eliyle hükümet burada, 'eğer denetlemezseniz, üzmezseniz, ben de ödüllendiririm' demek istedi" dedi. Sosyal Haklar Derneği Başkanı Can Atalay ise terfilerini dikkat çekici ve kaygı verici olduğunu söyledi.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinden sonra başlatılan adli soruşturmada, haklarında, dava açılan 46 kişi arasında, kamu görevlisi olan TKİ Kontrol Şube Müdürlüğü'nde Başmühendis Adem Ormanoğlu ile ayrı birimdeki maden mühendisi Efkan Kurt da yer aldı. Savcı iddianamesinde, Ormanoğlu ve Kurt'un, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmada oldukları sırada Başmühendis Adem Ormanoğlu, 301 madencinin öldüğü ocağının da içinde bulunduğu Eynez kömür sahasından sorumlu TKİ Kontrol Şube Müdür Vekili, Efkan Kurt ise Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ve Ata Bacası Maden ocaklarını içine alan Geventepe Bölgesi TKİ Kontrol Şube Müdür vekili oldu. Her iki yönetici de, bulundukları yerin denetiminde, TKİ adına bölgedeki en yetkili isimleri oldu.
AÇIĞA ALINMASINI BEKLİYORDUK, ÖDÜLLENDİRİLDİ
Soma davasında yargılanana iki kamu görevlisinin, ödüllendirilir gibi biri üst makama terfi ettirilmeleri, madencilerin ailelerini isyan ettirdi.
Atamalar, ailelerin avukatların da, tepkisini çekti. Madenci aileleri adına süreci takip eden avukat grubunun başındaki isim olan ÇHD Genel Başkanı avukat Kozağaçlı, şunları söyledi:
"Bu davanın başından beri şunu söyledik. Eğer ruhsat sahibi olarak devlet sorumluluk üstlenmezse, maden katliamlarına karşı bir çözüm olmaz. Burada ruhsat sahibi olarak devleti temsil eden Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmeleri'dir (ELİ). Bütün duruşmalardaki sorumluluktan kaçış beyanlarına rağmen, mevzuata açıkça ELİ'yi bu madenin denetlenmesinden sorumlu tutmuştur. Kontrol mühendislerinin yangılanması, bu nedenle doğrudur. Soruşturma savcısının bilirkişi raporuna göre dava açması doğrudur. Bu kişiler, bir madeni iyi denetlemeyerek 301 kişinin ölümüne neden olan bir kusurdan ceza alacaklardır. Bu durum böyleyken terfi verirseniz bunun karşılığı olmaz. Ne gibi bir başarı göstermişler ki, idari açıdan bir liyakatle ödüllendirilmişlerdir. Aksine bizim beklediğimiz bu kişilerin, yargılama sonuna kadar açığa alınmasıdır. Buradaki kusurlarını anlayıp aynı şeyi yapmamalarıdır. Açığa alınmasını beklediğimiz bir kişinin terfi etmesi kabul edilemez. Burada devletinin bu işin özünü kavramadığını gösteriyor. Eğer denetlemezseniz 'sizi terfi ettiririz' demek istenmektedir. 'Sorunları örtbas ederseniz en ufak sorun yaşamazsınız' demek istiyorlar. Bu yaptıklarının karşılığın bu. Devlete 'özellikle kontrol etmezseniz korkmayın, denetleyip de zorluk çıkarmazsanız, ben sizi üzmem, terfinizi almış olursunuz' dedi. 'Denetlemeyi ihmal edebilirsiniz. Bu sizin terfinizi etkiler. Zorlukla da karşılaşmazsınız' demiştir."
Ailelere hukuk destek verene bir başka avukat grubunun başındaki isim olan Sosyal Haklar Derneği Başkanı avukat Can Atalay ise "Özellikle Başmühendis Adem Ormanoğlu'nun terfisi, yargılanması sırasındaki gelen terfisi, dikkat çekici. Duruşmalarda da zaten kazanını yaşandığı S galerisinde havalandırma bölümünün neden yapılmadığını, yapılmamasını gerekçelendirmeye çalıştı. Adem Ormanoğlu'nun terfisi dikkat çekici ve kaygı vericidir" dedi.

FOTOĞRAFLI