'İKİ BAKAN DA YARGILANSIN'
Soma Davası'nın öğleden sonraki oturumunda da mağdur ve sanık avukatlarının savunmalarının alınmasına devam edildi. Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çetin, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını kendilerinin de istediğini belirtip, "Suçlu varsa, cezalarını çekmesini istiyoruz. Park Teknik'in TKİ'ye madeni devrederken saydığı gerekçeleri biz Meclis Araştırma Komisyonu'ndan öğrendik. Park Teknik'in devir sırasında 700 çalışanını da işe aldık. İşçilerin bize söylediği ise ticari nedenlerle madeni terkettikleri yönündeydi. Müvekkilim Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu başkanıdır. İstese de her işi kendisi yapamaz. Zaten bu işte de uzmanlığı yok. Dört bilirkişi, müvekkilimi suçlarken, 'tahmine göre' diyor. Böyle tutuklama olabilir mi? Müvekkilimin tahliyesini istiyorum" dedi.

Maden faciasında yaşamını yitiren başmühendis, iş güvenliği uzmanı Mehmet Efe'nin eşi Melike Efe'nin avukatı İbrahim Yayla da savunmasında, devletin bu işte ciddi sorumluluğu olduğunu söyledi. Avukat Yayla, "Üst yönetimde, alttakiler de suçu Mehmet Efe'ye attılar. Olay günü Mehmet Efe, 142 kişiyi nefesliğe çıkartıp, kurtarıyor. Onları güvenli yere aldıktan sonra, tekrar madene giriyor. Kendisi, ocaktan en son cesedi çıkan kişi. Mehmet Efe C sınıfı iş güvenlik uzmanı. Oysa sanıklardan Akın Çelik A sınıfı iş güvenlik uzmanı. O da suçu Mehmet Efe'ye atıyor. Bu durum çok ilginç. Biz bu işte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve TKİ yöneticilerinin de yargılanması istiyoruz" dedi.

SAVCI MÜTEALASINDA YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ İSTEDİ

Avukatlarının dinlenmesinin ardından savcı mütalasını verip, çapraz sorguda söylecekleri olacağını belirtti.
Söylendiği gibi Soma savcısının olay yerine gitmediğinin doğru olmadığını vurgulayan savcı, mütealasında, kalan müştekilerin ifadeleri tamamlanmasını, Maden-İş Sendikası temsilcilerinin de ifadelerinin alınmasını, mağdur avukatlarının belirttiği, olayın meydana geldiği işletmeden dört ay önce işten çıkan Süleyman Sarı'nın tanık olarak ifadesinin alınmasını, basına bilgi vermeyen bilim adamlarından yeni bir bilirkişi heyetinin atanmasını, tutuklu sanıkların tahliyesi ve tutuklama taleplerinin reddini istedi.
Savcı mütealasında 11 ay sonra ortaya çıkan topçu defterinin (Dinamit patlatma), bugüne kadar alınan ifadeler gözönünde bulundurularak öneminin kalmadığına da dikkat çekip, el konulmasına gerek olmadığını da belirtti.