Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin öldüğü maden faciasıyla ilgili hukuki sürecin de anlatıldığı iş hukuku, sosyal güvenlik ve idare hukuku konularını kapsayan çalıştay düzenlendi.
Soma Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya; Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, çeşitli üniversitelerin Hukuk Fakülteleri'nde görevli öğretim üyeleri Doç. Dr. Müslüm Akıncı, Yrd. Doç. Dr. Emel Badur, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Şuğle, avukatlar Tülay Bekar ve Şafak Güleçile ölen madencilerin aileleri katıldı. Toplantıda ölen madencilerin anısına saygı duruşunda bulunulurken ardından İstiklal Marşı okundu.
Toplantıda konuşan Baro Başkanı Zeynel Balkız, "Biz sizin önünüzde olduğumuz sürece bir hukuki ihmal olmaksızın tüm haklarımız hukuk çerçevesinde alınacak. Yargı ve adalet mekanizması üzerinde ne kadar oynanırsa oynansın yine yargıdan başka güveneceğimiz bir yer yok. Çünkü biz hukukçuyuz. Dolayısıyla bu sistem içerisinde haklarımızı almaya çalışacağız" dedi.
Baro Başkanı Zeynel Balkız, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"301 maden şehidimizin vefatından sonra bir çağrımız oldu. Barolar Birliği'nin Manisa Barosu'na güvenen ailelerimizin hukuki konularını ve davalarını bizler üstlendik. O günden bugüne davalar açıldı. 290 davamız şu anda açılmış durumda. Davalarımız, İş Mahkemeleri'nde görülüyor. Davalı olarak gösterdiğimiz şirketin ve devleti temsil eden Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) ve Soma'da Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) hasım gösterilerek açmış olduğumuz davalarda cevap dilekçeleri alındı. Bilirkişi incelemesine sevk etme aşamasına geldi." 
"BUNDAN SONRA KAYIPLARIMIZ OLMASIN"
Maden kazalarında yaşanması muhtemel ölümlerin olmaması için çalışma yaptıklarını belirten Baro Başkanı Balkız, "Avukat Tülay Bekar ile Ankara'da maden kanunu ile ilgili bir akademik çalışma içerisindeyiz. Temennimiz, bu maden mevzuatı tamamen değişir,  gelirin ve üretimin yanında sağlık meseleleri ile iş güvenliğinin ön planda tutulduğu bir maden rejimini hep beraber görürüz. Bundan sonra kayıplarımız olmasın. Bu da bizim milletimiz için bir kazançtır."
Baro Başkanı Balkız, "Ceza davasının açılması için Soma Başsavcılığı'nın düzenlemiş olduğu fezleke, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nda iddianame haline dönüştürüldü. Ceza davaları süreç itibariyle Akhisar'da açılacak" diye konuştu.
Mahkemenin bulduğu en büyük eksikliği ailelerin ifadeleri ve şikayet dilekçelerinin alınmaması olduğunu belirten Başkan Baklız, "Maden faciasında kardeşi, eşi veya yakını şehit olan ve Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayette bulunmamış bir ailemiz varsa biran önce şikayet dilekçelerini iletsinler. Bu eksiklik giderildiğinde ağır ceza mahkemesinde davalar görülmeye başlanacak" dedi.

FOTOĞRAFLI