Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde evli ve 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Mesude Kaya, evine maddi destek için 7 yıldır okul servisinde şoförlük yapıyor.
Fethiye Yeni Mahalle'de oturan Mesude Kaya'yı 48 S 2611 plakalı okul servisinin direksiyonunda görenler şaşkınlık yaşıyor. E sınıfı ehliyete sahip Mesude Kaya, Gazi İlkokulu ile Atatürk Ortaokulu'ndan yaşları 5 ile 15 arasında değişen 40 öğrencinin servis şoförlüğünü yapıyor. Gazi ve Atatürk okulları ikili öğretim yaptığı için Kaya'nın öğrencileri sabah ve öğlenci olmak üzere 20'şerli 2 gruba ayrılıyor. 21 koltuklu minibüsüyle hafta içi her sabah saat 06.00'da yollara çıkan Kaya, Pazaryeri, Patlangıç ve Tuzla mahallelerinden öğrencileri servise alıyor. Sabahçı grubu okula götürüp öğlen tekrar evine bırakan Kaya, daha sonra diğer grubun evlerine yöneliyor. Öğrencilerin güvenliğini her şeyin önünde tutan Kaya'nın servisinde evli 2 çocuk annesi Safiye Girgin de hostes olarak çalışıyor.
'HİÇ KAZA YAPMADIM'
15 yaşında araç kullanmaya başladığını söyleyen Mesude Kaya, bugüne kadar okul servisiyle hiç kaza yapmadığını anlattı. Hafta içi her gün 100 ila 120 kilometre arasında yol kat ettiğini aktaran Kaya, kullandığı aracın otobüs sınıfına girdiğini belirtti. Trafikte inisiyatifi asla başka sürücülere bırakmadığını vurgulayan Kaya, "Mahalle aralarında dolaşıyorum. Çok dikkatli olmak zorundayız. Bazı sürücüler servise yol verirken, bazıları dikkate almıyor. Mahalle aralarındaki yollar çok bozuk, bu yüzden vakit kaybı yaşıyoruz. Ancak öğrencilerimi zamanında okula yetiştiririm" dedi.
'VELİSİNİ GÖRMEDEN BIRAKMAM'
Servis şoförlüğünde öğrencilerinin güvenliğinin her şeyden önemli olduğuna dikkati çeken Kaya, "Yolda bekleyen çocuklara yaklaşırken dikkatli olmak gerekiyor. Onları indirip bindirirken durma şekliniz önemli. Çok yavaş yaklaşmalısınız, ayrıca yolu kontrol etmelisiniz. Çocukları eve bırakırken mutlaka velisini görmem gerek. Yoksa asla evin önüne bırakıp ordan ayrılmam" diye konuştu.
'KADINLAR İSTERSE YAPAMAYACAĞI İŞ YOKTUR'
Bazı öğrenci velilerinin ilk başlarda kendisine önyargılı yaklaştığını, zamanla bu algının değiştiğini aktaran Kaya, itfaiyede şoför olarak çalışan eşine destek vermek için bu işe başladığını söyledi. Kadınların da bu işi yapabileceğinin altını çizen Kaya, isteyen kadının her işi yapabileceğini kaydetti.
'ÇALIŞMAK İSTEYEN ONU ÖRNEK ALSIN'
Serviste hostes olarak görev yapan Safiye Girgin ise Kaya ile çocuğunun servis şoförü olarak tanıştığını anlattı. Serviste çocukları indirip, bindirmek ve oturma düzenini sağlamakla görevli olduğunu aktaran Girgin, ana sınıfı öğrencilerini sınıflarına kadar bıraktığını kaydetti. Mesude Kaya'ya çok güvendiğini belirten Girgin, çalışmak isteyen kadınların Kaya'yı örnek alması gerektiğini vurguladı.
'O DA BİR ANNE'
Öğrenci velilerinden Ayten Öztürk de Mesude Kaya'ya çok güvendiklerini belirtirken, çocuğunu 4 yıldır Kaya ile okula gönderdiğini söyledi. Kaya'nın çok dikkatli ve iyi bir sürücü olduğunu vurgulayan Öztürk, "Mesude hanım çocuklarımıza karşı çok ilgili. Özellikle onu tercih ettik, çünkü o da bir anne. Her aradığımızda ulaşırız" diye konuştu. Servisle okula gidip gelen öğrenciler de Kaya'nın çok iyi bir sürücü olduğunu belirterek, onu çok sevdiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI