Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, () - TÜRKİYE'nin önemli patates üretim merkezlerinden biri konumunda bulunan Sivas'ta hasat dönemi düzenlenen törenle başladı. Hasat yapılan tarladan sökülen 'kalp' şeklindeki patates ilgi odağı oldu.
Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Sivas merkezde Mehmet Kantar'a ait patates tarlasında hasat töreni düzenlendi. Törene İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Hasan Bolat ve çok sayıda davetli katıldı. Hasat sırasında tarladan çıkan kalp şeklindeki patates büyük ilgi gördü. Bire bir kalp şeklindeki patatesi, törene katılanlar ilgiyle inceledi. Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, "Sivas önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahiptir. İl müdürlüğü olarak elimizden geldiği kadar üreticimize, çiftçimize, sanayicimize ve esnafımıza destek olmaya çalışıyoruz. İlimizde patates yemeklik ve tohumluk olarak üretilmektedir. Özellikle tohumluk patates üretiminde hem kalite bakımından hem de üretim miktarı bakımından ülkemizde önemli bir yer sahiptir. Patates üretiminde problem yok. Önemli olan talep doğrultusunda istenilen çeşit ve miktarda üretim yapmaktır" dedi.
Sivas'ta patates ekim alanının son yıllarda 79 bin dekara ulaştığını söyleyen Yıldız, "Ülkemiz 4 milyon 397 bin ton ile dünya patates üretiminde 15'inci sıradadır. İlimiz tohumluk patates üretiminde yıllara göre değişmekle birlikte tohumlukta Konya'dan sonra 2'nci sırada, yemeklik üretiminde ise 7'nci sıradadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI