ŞIRNAK ve Bingöl'de bugün nevruz, binlerce kişinin katıldığı törenlerle coşku içerisinde kutlandı. Bingöl'deki kutlamalar olaysız geçerken, Şırnak'taki kutlamalarda önlem alan polise taşlı saldırıda, 4 polis ile 5 yaşındaki bir çocuk yaralandı.
Şırnak Bahçelievler Mahallesi'ndeki Cudi ve Küpeli dağlarının karşısındaki nevruz alanında gerçekleştirilen nevruz kutlamalarına ilçelerden de gelen binlerce kişi katıldı. Nevruz alanı etrafında yoğun önlem alan polisler, alana girmek isteyen vatandaşları tek tek aramadan geçirdi. Nevruz alanı ise sarı, kırmızı ve yeşil balonlarla süslendi. Alanda kurulan sahneye, 'Edî bese (Artık yeter)' ve 'Öcalan'a özgürlük' yazılı pankart asılırken, programın başlamasına saatler kala alanı dolduran binlerce kişi, davul ve zurna eşliğinde halaya çekti. Çekilen halaylara, kadın ve erkeklerin yöresel kıyafetleri katılması alanda renkli görüntüler oluşturdu.
HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Size söz veriyoruz, yakın bir günde, bu alanda elin bizim elimizde, gönlümüz gönlünüzde, bütün halkımızla birlikte, özgür olarak, özgürlük halayları çekeceğiz. Biz alanlarda sizi karşılayacağız, bu sözü size veriyoruz. Öcalan diyerek, buradan İmralı'ya kadar Öcalan'nın nevruzunu kutluyoruz" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada bu yüzyılın özgürlükler yılı olduğunu belirterek, "Herkes bilsin, Cumhurbaşkanı Erdoğan bilsin. Sayın Başbakan Davutoğlu bilsin, sayın Kılıçdaroğlu bilsin, sayın Bahçeli bilsin. Kimse sizin yöresel kıyafetlerinizi, renginizi, dilinizi yasaklayamaz. Bunu yasaklayanlar hala dünyaya gelmemiştir. Bu dağlara baksın, Cudi Dağı'na baksın, bu dağ tufan görmüştür. Bu kahraman insanlar, özgürlük için, kimliğiniz için, çocuğu için, Öcalan için bu Nevruz ateş yaktık. Bu ateş iyi günlerin gelmesi, güzel bir yaşam için, birlik ve beraberlik için, yaşamak içindir. Biz birliği güçlendireceğiz" diye konuştu.
VALİLİK: 4 POLİS İLE 5 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK YARALANDI
Şırnak Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, nevruz kutlamaları kapsamında çıkan olaylarda 4 polis ile 5 yaşındaki bir çocuğun yaralandığı belirtilerek, "19 Mart 2015 Perşembe günü ilimiz Bahçelievler Mahallesi Elif Sokak karşısında bulunan Nevruz kutlama alanında, kutlamaları provoke etmek isteyen, yasadışı PKK flaması taşıyan 40-50 kişilik bir grup, arama noktasında görevlerini yapmaya çalışan polislerimize taşlı saldırıda bulunmuştur. Görevlilerimizce tazyikli su ile müdahale edilerek grup dağıtılmıştır. Atılan taşlardan 4 görevlimiz ve 5 yaşındaki bir çocuk yaralanmıştır. Yaralılara ilimiz devlet hastanesinde gerekli müdahale yapılmıştır" denildi.
BİNGÖL'DE COŞKULU KUTLAMA
HDP ve DBP Bingöl il başkanlıkları tarafından organize edilen nevruz, Beşyol Mevki'inde bulunan alanda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kutlamalara katılan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, Şengal ve Kobani'de yaşanan çatışmalara değinerek, Kürt halkının buralarde büyük başarı elde ettiğini kaydetti. "Kürt sorunu yoktur" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Bakırhan, şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanı, sarayın dışında nasıl gelişmelerin olduğunun farkında değil. Irak ordusunun bile IŞİD terör örgütünden kaçarak bırakmış olduğu topraklara hepimiz şahit olduk. Onlar kaçarken, Siirtli, Bingöllü gençler silahlarıyla direniş gösterdiler. Hem Türkiye, hem Dünya, hem de Ortadoğu’da fedakarlıkla nasıl direnileceğini, nasıl zafer kazanıldığını ispatlamışlardır. Siz Kobani’de elinde silahlarla direnen Kürt kadınının, ne kadar değerli ve anlamlı olduğunu, yüzyıllar geçse de dünya kadın mücadelesinde nasıl anlamlı bir yere geldiğinin farkındasınız. Umarım Cumhurbaşkanı da sarayının dışındaki kentlerde, sokaklarda Kürt halkının dili, kimliği ve özgürlüğü, barışı için nasıl mücadele ettiğini, temel sorunun Kürt sorunu olduğunu anlayarak, bir an önce aklıselime döner. Bir an önce Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerinin karşılanması için İmralı’da görüşmeleri daha detaylı bir müzakere sürecine dönüştürür."

FOTOĞRAFLI