Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine iki rüzgar enerjisi santrali (RES) kuracak şirketin iş makineleriyle üç gün önce başlattığı çalışmalara ara vermesini; çiftçiler ve çevrecilerden davullu zurnalı eğlenceyle kutladı. Üç gündür bölgede nöbet tutan grup, bekleyişlerini sürdüreceklerini söyledi.
Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücündeki, yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi için şirket, geçen perşembe günü saat 23.00 sıralarında çalışma başlattı. Çalışmaları haber alıp bölgeye giden, aralarında kadınların da bulunduğu 30 çiftçinin tepkisi üzerine, polis gerginliğin büyümemesi için iş makinesini bölgeden uzaklaştırdı. Bölgede bekleyen çiftçilere TMMOB, Birleşik Haziran Hareketi ve çevrecilerden de destek geldi. Yalıkavak Mahallesi Sandıma Tepesi'nde 300 metre aralıklarla bekleme noktaları oluşturan grup, nöbete başladı. Şirketin önümüzdeki salı gününe kadar çalışmalara ara verdiğini ve iş makinelerini bölgeden çektiğini öğrenen grup, davullu zurnalı eğlence düzenledi. Yaklaşık 300 çiftçi ve çevreci, piknik yapıp yöresel oyunlar oynadı. Topluluk, 'Bodrum RES mezarlığı olmayacak', 'RES'e REST çekiyoruz' ve 'Bodrum Çeşme Karaburun olmayacak' yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe katılanlara keşkek, pilav, ayran dağıtıldı.
KAYMAKAMA GİDECEKLER
Sandıma Tepesi'nde piknik yapıp eğlenenlere katılan bölgedeki arazi sahiplerinin Avukatı Remzi Kazmaz, "Şirket 'Kamulaştırdık' dediği, şahıslara ait arazilere karşı açtığımız davalar sürerken, zarar verecek nitelikte iş makinelerini köylülerin arazisine sokarak haklarını gasp etme yolunu seçti. Oysaki kamulaştırma yapıldıktan altı ay içerisinde tapuda tescil yapılması gerekirdi. Bu tescil süresi geçirildiği gibi araziler hala köylülerin tapulu malı görünüyor. Ve köylüler kesinlikle arazilerini vermek istemiyorlar. Bu nedenle kamulaştırmaya karşı açtığımız ilk dava 8 Mayıs tarihinde Bodrum 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecekken, şirketin, köylünün hakkını gasp etmeye çalışmasına bir anlam veremiyoruz. Buna asla izin vermeyeceğiz. Gördüğünüz gibi bugün eğlenip, iş makinelerinin durdurulmasını kutluyoruz. Bu şirket, anayasal haklar çiğnenerek bir yere varılamayacağını anlamalı. Yarın sabah 10.00'da köylüler ve STK'larla Bodrum Kaymakamı'na giderek hukuki sürecin beklenilmesini, vatandaşlık haklarının gasp edilmemesi için gerekli kararların alınmasını isteyeceğiz. Şirketin 'Biz burada çalışırız' demesi gerçeklere ve yasalara aykırıdır. Kaymakam ve Vali de bu makinelerin çalışması yönünde karar verirse onlar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI