ÇİN'deki olaylardan kaçarken Tayland'da yakalanarak cezaevlerine gönderilen Uygur Türkleri için 23 sivil toplum kuruluşu eylem yaptı.

Türk Eğitim-Sen öncülüğünde bir araya gelen STK'lar Tayland'a sığınan Uygur Türklerine sahip çıkılmasını istedi. Sirkeci'de Büyük Postane önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Doğu Türkistan bayrağı açarak, sık sık "Türkiye Uygur Türklerine sahip çık" sloganını attı. Grup adına açıklama yapan Avukat Uğur Tarhan, Çin'de zorlu yaşam koşullarından ve baskılardan kaçan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 400 kadar Uygur Türkü, Tayland'da yakalanarak gözaltına alınmıştı. O zamandan beri Tayland'ın iki ayrı bölgesinde bulunan 6 ayrı kamptaki cezaevlerinde tutulan Uygur Türklerinin çileli bekleyişi sürüyor. Çin makamları, Tayland yetkililerinden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Uygur Türklerinin kendilerine iade edilmesini talep etti. Çin'in bu talebi kabul edildiği taktirde sığınmacılar idam edilmesi ile karşı karşıya kalacaklar" dedi.

TAYLAND'IN İADE KARARI VERMESİ HALİNDE BİR İNSANLIK SUÇU İŞLEYECEĞİ TARTIŞMASIDIR

Mülteci ve sığınmacıların hayatları söz konusu olduğunda iade edilemeyeceklerini belirten Tarhan, şunları söyledi:

"BM İnsan Hakları sözleşmesi ve mültecilerin hukuki durumuna ilişkin sözleşme uyarınca hayatı ve özgürlüğü tehlike altında olan hiçbir sığınmacının iade edilmemesi benimsenmiştir. Uygur Türkleri Çin'e iade edildikleri takdirde idam edilmeleri söz konusu iken, üstelik Türkiye makamlarının sığınmacıları kabul edeceğini bildirmesine rağmen Tayland'ın iade kararı vermesi halinde bir insanlık suçu işleyeceği tartışmasıdır."

Yapılan açıklamanın ardından 23 sivil toplum kuruluşu tarafından kaleme alınan ve içeriğinde Uygur Türkleri'nin Çin'e iade edilmemesi gerektiğini belirten dilekçeler, Tayland Büyükelçiliği, BM Mülteciler Türkiye masası ve Dışişleri Bakanlığı'na posta yolu ile gönderildi. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.