Futbolda şike iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık "Örgüt kurma" ve "Örgüte üye olma", "Şike" ve "Teşvik primi' suçlarından ayrı ayrı beraat etti.

DURUŞMAYA AZİZ YILDIRIM İLE BİRLİKTE 15 SANIK KATILDI

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 16.00'da başlayan karar duruşmasına tutuksuz sanıklar Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Alaettin Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Haldun Şenman, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, Mecnun Odyakmaz, Olgun Peker, Bülent İbrahim İşcan, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, Serdar Adalı ve İlhan Çelikay hazır bulundu. Ayrıca duruşmaya 44 avukatın yanı sıra Fenerbahçe Kulübü yöneticileri ile çok sayıda izleyici katıldı. Bazı izleyiciler ise ayakta duruşmayı izledi.

MÜDAHİL TRABZONSPOR KLUBÜNÜN AVUKATI DURUŞMAYA KATILDI

Müdahil Trabzonspor Kulübü adına Avukat Köksal Kızıltaş duruşmada hazır bulunurken, diğer müdahil Bucaspor Kulübünün avukatı duruşmaya mazeret dilekçesi gönderdi. Ancak mahkeme heyeti dosyanın karar aşamasında olduğunu belirterek, Bucaspor Kulübünün avukatının mazeretinin reddine karar verdi.

"MÜTAALA İLE SAVCI, YÜKSEK YARGININ KARARINI BOZMUŞTUR"

Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı karar duruşmasında Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek ilk sözü müdahil Trabzonspor Kulübü'nün avukatı Köksal Kızıltaş'a verdi. Avukat Kızıltaş, duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun'un geçen celse sunduğu 7 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını eleştirdi. Şike'nin Almanya'da dolandırıcılık, Fransa'da rüşvet olarak değerlendirildiğini söyleyen Avukat Kızıltaş, "İki kişi arasındaki şikenin tespiti zordur. Savcı mütalaası ile 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı hiçe saymaktadır. 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar, Yargıtay tarafından da onaylanmıştır. Mütaala ile savcı, yüksek yargının kararını bozmuştur. Mütalaa düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.

AZİZ YILDIRIM: BERAATİMİ İSTİYORUM

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yargılamanın 4 yıl 3 aydır sürdüğünü belirterek, "Burada onur mücadelesi yapan bir topluluk var. Kendim ve tüm arkadaşlarımın beraatini istiyorum" dedi. Söz alan diğer 14 tutuksuz sanık da beraatini istedi. Mütalaada, "tehdit" ve "sahte resmi belge temini ve kullanma" suçlarından 2 yıl 6'şar aydan 7'şer yıla kadar hapisleri istenen Olgun Peker ve Selim Kımıl'ın avukatları da müvekkillerinin beraatlerine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, saat 17.40'da kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi. Aziz Yıldırım beraberindeki avukatlarla birlikte adliyenin kafeteryasına gitti.

AZİZ YILDIRIM BERAAT ETTİ

Yaklaşık 2 saatlik aranın ardından 19.45'de duruşmayı açan mahkeme heyeti, dosyanın incelendiğini, yapılacak başka bir işlem kalmadığını belirterek kararını açıkladı. Mahkeme Heyeti, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmek" suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasının iptal ederek, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatine hükmetti.

BERAAT GEREKÇESİ: SUÇLARIN SANIK TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI

Mahkeme Heyeti, sanık Yıldırım hakkında Fenerbahçe'nin 2010-2011 sezonunda İBB, Karabük, Ankaragücü ve Sivasspor ile yaptığı maçlarda "şike", Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehir-Trabzonspor ve Trabzonspor-İBB maçlarından ise "teşvik primi" suçlarından verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezası ve 1 milyon 312 bin 500 liralık adli para cezasının iptaline karar vererek, bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

DİĞER 35 SANIK DA "ŞİKE", "TEŞVİK PRİMİ" VE ÖRGÜTE ÜYE OLMAKTAN BERAAT ETTİ

Sanık Olgun Peker'in "Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmek", "Tehdit" ve "İşyeri dokunulmazlığını ihlal suçuna azmettirmek" suçlarından beraatine karar veren mahkeme heyeti, sanıklar Bülent Uygun, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mecnun Odyakmaz ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 34 sanığın da hakkında "Örgüte üye olma", "Şike" ve "Teşvik primi" suçlarından daha önce verilen kararları iptal ederek, beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, beraat gerekçesinde suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirtti.

3 SANIĞA 'RUHSATSIZ SİLAH , İŞYERİ DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL, TEHDİT' SUÇLARINDAN CEZA VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanık Abdullah Eker'e "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 10 ay hapis cezası vererek bu cezayı da erteledi. Selim Kımıl ise "Tehdit" ve "İşyeri dokunulmazlığını ihlal" suçlarından 1 yıl 8 ay hapis cezası ve 6 bin TL para cezasına çarptırıldı. Kımıl'ın bu cezaları ertelenmedi. Yusuf Turanlı ise, "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Turanlı'nın bu cezası ertelendi.

5 SANIĞA PARA CEZASI

Kararda, sanık Aykut Aydın, Özden Tütüncü, Samet Erdemir, Evren Kımıl ve Hakan Karaahmet'in, Mustafa Cici'ye karşı "İşyeri dokunulmazlığını ihlal' suçundan 6 bin TL adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

MİNİ COPPER'IN İADE EDİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme özel hayatın gizliliğinden dosyadaki tape ve 119 DVD'nin karar kesinleşince imhasına karar verdi. Mahkeme, Ruken Başak adına kayıtlı olan 'Mini Copper S' marka aracın da suçun işlenmesi ile elde edilen maddi menfaat olduğu hususunda bir delil elde edilemediğinden iadesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a ait 2 adet cep telefonu ve 2 adet sim kartın da iadesine hükmetti.

ÜYE HAKİMDEN MUHALAFET ŞERHİ

Mahkeme heyeti, sanıklar Haldun Şenman'ın "Rüşvet almak" ve Özden Arslan'ın "Rüşvet vermek" suçlarından oy çokluğuyla beraatine karar verdi. Üye hakim Hacı İbrahim Gözükara, Şenman ve Arslan'a rüşvet suçundan beraat etmesine muhalefet şerhi koydu. Diğer kararlar ise oybirliği ile alındı.

TAZMİNAT İSTEME HAKLARI BULUNDUĞU HATIRLATILDI

Mahkeme, soruşturma ve kovuşturma sırasında gözaltına ve tutuklanmasına karar verilen sanıklardan yargılama sonunda tüm suçlardan beraat eden sanıklara, tazminat isteme haklarının bulunduğunu hatırlatıldı.

"TARİH YAZDINIZ"

Duruşma bittikten sonra izleyiciler salonda alkış tuttu. Bir izleyici de "Tarih yazdınız" diyerek bağırdı. Salondan çıkan taraftarlar adliye içinde bir süre slogan attı.