EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin, Mimar Sinan’ın 'ustalık eserim' dediği ve UNESCO dünya kültür mirası listesinde olan Selimiye Camii’nin 80 kilometre uzaklıktan bile görünecek şekilde LED ışıklarla aydınlatılacağını söyledi. Yeni kurulan Selimiye Vakfı tarafından yapılacak olan düzenlemeyle minare ve kubbelerin aydınlatılacağını ifade eden Vali Şahin, "Aydınlatması zayıf olan Selimiye Camii, pırıl pırıl olacak" dedi.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Ramazan Bayramı nedeniyle valilik tarafından Selimiye Camii bahçesinde düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Jandarma Komutanı Albay Hakkı Çetin’in yanı sıra daire müdürlerinin katıldığı bayramlaşma töreninde Vali Şahin, protokol üyelerinin bayramlarını kutladı. Merkez kuran kursunda katılan öğrencilerle de bayramlaşan Vali Şahin, çocuklara beyaz zarf içerisinde 50 lira bayram harçlığı verdi.
CAMİ, LED IŞIKLARLA DONATILACAK
Edirne’de ilk kez bayramlaşma töreninin Selimiye Camii bahçesinde yapıldığını ifade eden Vali Şahin, aydınlatması zayıf olan caminin eski teknoloji olan projektörlerle aydınlatıldığını söyledi. Caminin daha iyi bir aydınlatmayı hak ettiğini anlatan Vali Şahin, caminin sınır komşuları olan Yunanistan ve Bulgaristan bile görünmesini istediğini söyledi. Selimiye Camii için bir vakıf kurulduğunu kaydeden Vali Şahin şunları söyledi:
"Selimiye Camii’nin aydınlatılması eski projektörlerle yapıyor. Şuanda çok zayıf ve yetersiz. Bunun için yeni kurulan Selimiye Vakfı marifetiyle 1 sene içerisinde minare ve kubbeleri yeni teknoloji olan LED ışıklarla aydınlatmak istiyoruz. Cami açık söyleyeyim pırıl pırıl olacak. En azından 75-80 kilometre uzaklıktan belli olacak. Bunu Selimiye Vakfı marifetiyle, özel trafo kurularak yapmak istiyoruz. Selimiye’nin aydınlatılması, Ankara’da Hacı Bayram Veli’nin veya Ankara havalimanından Ankara merkeze giderken Camilerin aydınlatılmasından daha mükemmel LED ışıklarla yapılacak. Eski aydınlatmalar fazla ısıtıyor. Bu ısınan lambaların dönemi geçti, bunlar Edison zamanında elde edilen şeylerdi. Artık 21’inci yüzyılda 1’inci jenerasyon ampullerinin kullanma dönemi geçti. Şimdi LED lambalarla olacak, hiç ısıtmaz ama ışığı çok fazladır, tasarrufludur, parası da azdır. Çok da ışık verir."
Selimiye Camii’ndeki bayramlaşma töreninin ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve beraberindekilerle huzurevi, çocuk sitesi ve Edirne Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastaları ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

FOTOĞRAFLI