Özgür OKUMUŞ/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'nde, 3 Aralık 1942'de maden ocağında meydana gelen iş kazasında ölen 63 maden işçisinin adlarının yer aldığı şehitlikte, mezarların büyük bölümü bakımsızlık nedeniyle ot ve çalılarla kaplandı. 
O zamanki adı Ereğli Kömür İşletmeleri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen kazada ölen 63 madenci için beldede mezarlık oluşturuldu. Bazıları toplu, bazıları ayrı ayrı gömülen madencilerin mezarlarının bulunduğu mezarlık, maden işçilerine ilave sosyal haklar sağlamak için kurulan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı tarafından 2010'da Amelebirliği Armutçuk Madenci Şehitliği'ne dönüştürüldü. Şehitliğin girişine de 63 madencinin isimleri yazıldı. Ancak mezarlarlardan bazıları bakımsızlık nedeniyle ot ve çalılaların arasında kaybolurken, bazıları da koybolma noktasına geldi.
Merkez Mahallesi Muhtarı Tahsin Aslan, şehitliğin temizliğini kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştıklarını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Aslan, şöyle konuştu:
"Şehitliğin bakımı için Amelebirliği'ne dilekçe verdik. Küçük çaplı bir çalışma yaptılar. Girişe madencilerin isimlerini yazdılar. Ama mezarlar kayboldu. Kimse ilgilenmiyor. Yazık. Bu şehitlerimize yazık. Şehitleri anıyoruz ama şehitlerin yattığı yerde mezarları bile kayıp. Şu anda 10-15 mezar görülüyor. Diğerleri kayıp ve üzerleri otlarla kaplı. Bu kalanlar da ilgilenilmezse zamanla kaybolacaktır."
Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ise son 4 yılda mezarlıkta 2 kez temizlik yaptıklarını, ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun gerekli hassasiyeti göstermediğini söyledi. Mutlu, "Amelebirliği oraya bir düzen getirdi. Ama sürekli bakım yapılmadı. Biz bir kaç defa temizledik. Ama yeterli değil. Zamanla da orası ormana dönüyor. Kalıcı bir çözüm olmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI