Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki suç duyurusu nedeniyle ders verdiği özel üniversite işine son verilen Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, bu kez de Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) uygulamasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.
Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni konumunu göz ardı ederek 'Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı' olarak haksız ve yetkisiz şekilde devam ettiği iddiasıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, bu süreçte çalıştığı Aydın Üniversitesi'nden uzaklaştırıldı. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden emekli olan ve emekliliğin ardından Aydın Üniversitesi'nde ders veren Prof. Dr. Ökçesiz hakkında rektörlük önce disiplin soruşturmaları başlattı. Prof. Dr. Ökçesiz hakkında 'Yetkili olmadığı halde bilgi veya demeç vermek' gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonrasında öğrencilere yüksek not vermek iddiasıyla soruşturmalar da eklendi.
Bu arada üniversitede verdiği derslerden de el çektirilen hukuk profesörü, kınama ve maaştan kesme cezalarına çarptırıldı. Haftada 3 gün kaldığı misafirhaneden de çıkartılan Prof. Dr. Ökçesiz, sürecin sonunda 'üç gün üst üste işe gelmediği' gerekçesiyle işten çıkartıldı.
Türkiye'de seçim süreçleri ve seçim mevzuatının sorunlu olarak seyrettiğini savunan Prof. Dr. Ökçesiz, mevzuatın iktidar partilerine 'bonus' şeklinde işlediğini iddia etti. Son büyük sorunların cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ortaya çıktığını savunan Prof. Dr. Ökçesiz, "Bunun ilk adımı, benim Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçemin konusunu da teşkil eden cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Anayasa'nın 101'inci maddesine aykırı olduğu savıydı" dedi.
Cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığını düzenleyen Anayasa'nın 101'inci maddesine aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne daha önce yaptığı başvurunun sonucunu umutla beklediğini belirten Prof. Dr. Ökçesiz, "Kendi adıma umutluyum. Bu sürecin iptal edileceğine ilişkin, bu kadar açık bir Anayasa hükmünün göz ardı edilemeyeceğine ilişkin umudum kuvvetli" dedi.
BU KEZ 'SEÇSİS' İÇİN BAŞVURDU
Prof. Dr. Ökçesiz, bu kez de SEÇSİS uygulamasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Antalya nöbetçi mahkemesi aracılığıyla yapılan başvuruya ilişkin Prof. Dr. Ökçesiz, bu yazılımın 2002 yılı seçimlerde kullanılmaya başladığını, o yıl henüz kurulmuş bir parti olarak Ak Parti'nin 'Dünyanın kavramakta zorlandığı' bir başarı elde ettiğini söyledi. Bundan sonra yapılan tüm seçimlerde başka partiler için değişmeyen seçmen davranışının Ak Parti için köklü bir değişim gösterdiğini savunan Prof. Dr. Ökçesiz, "Ülkemizde SEÇSİS'in kötüye kullanıldığı kanısı giderek yayılmaktadır. Anayasa Mahkemesi'ne verdiğim bireysel başvuru dilekçesinin ekindeki dosyada bu sistemin zaaflarını belgeleyen bilimsel bilgi ve kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi iddiamız üzerine zaten çok ciddi bir araştırma ve belgeleme çalışması da yapmak durumundadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI