Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA Spil Dağı'nın sembolü yılkı atlarının sayısının artması üzerine kontrol altına almak isteyen Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, kısırlaştırma kararı aldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, ayrıca atların binek olarak kullanılıp turizme kazandırılacağını duyurdu.
Spil Dağı'nın sembollerinden yılkı atlarının 2010 yılında 300'lerde olan sayısı 2014 yılında 700'e ulaştı. Bunun üzerine Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, yılkı atlarının sayısını kontrol altında tutmak için kısırlaştırma kararı aldı.
Spil Dağı'nın yılkı atlarıyla ünlü olduğunu kaydeden Doğa Koruma Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, atlarının aile şeklinde yaşadığını ve zaman zaman kendi aralarında mücadele ettiklerini söyledi. Mücadeleyi kaybeden atların alandan kovulduğunu kaydeden Bayrak, "Yılkı atları arasında da bir savaş var. Güçsüz olan bu savaşı kaybediyor. Alandan kovulan atlar belirli zamanlarda şehre inebiliyor" dedi.
'MİLLİ PARKIN ALANI KISITLI'
Spil Dağı'ndaki yılkı atlarının sayısının çok fazla artmasını istemediklerini kaydeden Bayrak şöyle konuştu:
"Kısırlaştırmanın nasıl yapılacağını araştırıyoruz. Çoğaltmak istemiyoruz. Çünkü milli parkın alanı kısıtlı. 6 bin 694 hektarlık bir alan var. Her alanın bir taşıma kapasitesi var. Hayvanları kontrol altına alıp kısırlaştırma yöntemine gideceğiz. Üremenin kontrol altında tutulması planlanıyor. Sayının çok artmaması gerekiyor." 
EHLİLEŞTİRİLİP TURİZME KAZANDIRILACAK
Yılkı atlarının tarihinin Osmanlı'ya dayandığını anlatan Rahmi Bayrak, atların kent turizmine katkı sağlaması için de çalışma yaptıklarını açıkladı. Spil Dağı'nda turizm kompleksi altyapı çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Bayrak, "Bu turizm kompleksinin içinde at biniş alanı da olacak. Yılkı atlarının belli bir kısmını ehlileştirip, çocukların gençlerin at biniş eğitimi alabileceği alanda faydalanacağız. İnsanlar uzaktan baktıkları hayranlık duydukları yılkı atlarını dokunup sevebilecekler" dedi.

FOTOĞRAFLI