Serpil KIRKESER/İSTANBUL, () Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından, aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yazar Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 205 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu savundu. Talebi ciddi bulan savcı, dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Ani heyet değişikliği nedeniyle talebin incelemeye alınmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da bulunduğu 36 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tüm sanıkların avukatlarından Ercan Kanar, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren 6526 sayılı yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. 6526 sayılı yasayla geçici bir madde eklendiğini hatırlatan Kanar, geçici maddeyle TMK 10. maddesiyle görevli olan ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını hatırlattı. Kanar, bu geçici maddede yer alan “Yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

"YENİDEN SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA YAPILSIN"
Söz alan diğer avukatlar da sanıklar hakkında derhal beraat kararı vermesini, aksi halde özel yetkili savcılıkların yaptıkları işlemlerin yok sayılarak yeniden soruşturma ve kovuşturma yapılmasını istedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLSİN"
Talebe ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Taner Tabel de aykırılık iddiasının ciddi bulunduğunu belirterek, dosyanın Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesini ve yargılamanın geri bırakılmasına karar verilmesi talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Dosyanın ani heyet değişikliği nedeniyle taleplerin incelemeye alınmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Aralık saat 10.00'a erteledi.