ADANA-Seyhan’da patates üreticileri düşen fiyatları yola patates dökerek protesto ederken, gözler İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne çevrildi. Halk arasında 'Sarıkız' olarak bilinen patatesi topraktan yeni sökmeye başlayan üreticinin yüzü gülmedi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, "Umarım patatesin kilogram fiyat 10-15 kuruşlara düşmez" dedi.
Adana'da üretici, bu yıl 20 kuruşa kadar düşen patatesin fiyatını protesto etmek için yola patates döktü. Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Ödemiş'te de üreticinin 'Sarıkız' dediği üründe hasat başladı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, ihracat kapılarının kapalı olmasının fiyatı düşürdüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Bölgemizde Küçük Menderes'te hasat yeni başladı. Adana'daki çiftçilerin durumu, bize Ödemiş üreticisinin ne ile karşılaşacağını gösteriyor. Adana'da fiyatlar 50 kuruşlardaysa bize geldiğinde umarım 10-15 kuruşlara düşmez. Çünkü Adana ilk hasadı yaptığı için avantajlı olmasına rağmen bu fiyatları görüyor. Patates, yetiştirmesi zor bir sebze. Üretici Ocak'ta ekti, şimdi topluyor. Gübre, ilaç, elektrik ve mazot girdileri çok yüksek. Devlet desteği şart. Patates üreticisini zor günler bekliyor. Yapılması gereken ihracatın artırılması, bölgemizde de soğuk hava deposunun kurulması ve üreticinin kooperatifleşme yoluyla birleşmesi. Rusya, Suriye, Irak, Bakü, Gürcistan'tan talep olmaması fiyatı düşürdü, üretim fazlası var, ihracat kapıları kapalı."

FOTOĞRAFLI