PİLOT YARBAY EKİZOĞLU: EMİRİ SORGULAMADIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari, 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 şüphelinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada helikopter pilotlarından Yarbay Yücel Ekizoğlu, ifade verdi. 15 Temmuz darbe gecesine yönelik bilgiler veren Yücel Ekizoğlu, "Saat 22.00 sıralarında motor çalıştırdık. Gaziemir'de Alay Komutanı Albay Murat Dağlı, kule ile temas kurmadan ne maksatla motor çalıştırıldığını, niçin havalandığını sormadan havalandı. Kule de bunu sormadı. Ben Murat Dağlı'nın oraya da talimat verdiğini sandım. Uçuşumuzun VIP uçuş olduğunu ya da tatbikat için bunun yapıldığını düşündüm. Gaziemir'den kalkıp Çiğli'ye gittik. Murat Dağlı, usullere uygun olarak Çiğli'de, bu kez kuleyle bağlantı kurdu. Saat 22.17'de Çiğli'de kuleyle temas kurdu. Kule inişe izin verdi. Saat 22.27'de üç helikopter apronda motor susturdu. Saat 22.51'de ise bu kez İstanbul'dan helikopter geldi" dedi.
Alay Komutanı Albay Pilot Murat Dağlı'nın, kendilerine Ankara Kara Havacılık Genel Komutanlığı'nın verdiği emirle Sikorksy helikopterle gelen ekibe tabi olacaklarını söylediğini de anlatan Yücel Ekizoğlu, "Silahlı askerler, saat 01.25'de gruplar halinde aprona geldi. Saat 01.31'de helikopterler çalıştı. Sonra da havalandık. Ben bu sırada hiç internete girmedim. Kimseyle mesajlaşmadım. Bu anda ne Gökhan Şahin Sönmezateş ne de amirim olan Murat Dağlı bizlere bilgi vermedi. Burada emri birinci sicil amirim olan Murat Dağlı'dan aldım. Kendisi aynı zamanda helikopterimin birinci pilotudur. Emirde kanunsuzluk olmadığı için sorgulamadım. Verilen emir, operasyon timini verilen koordinata götürmektir. Ben başka kimseden emir almadım. Zimmetsiz silah ve teçhizat almadım. Emri de birinci sicil amirimden aldım. Faaliyeti de görev bilinciyle yaptım" dedi.
'BİLGİYİ BİZİMLE PAYLAŞMAMALARI BERİ DERİNDEN ÜZDÜ'
Bazı uçuş ekiplerinin yaşananları anladıklarını da ifade eden Yücel Ekizoğlu, "Bilgileri olup da bunları bizimle paylaşmamaları beni derinden üzdü. Çünkü hayatımın seyri 15 Temmuz'dan sonra değişti. Ülkem adına iyi gelişmeler olduğu bir dönemde, bu olay başımıza geldi. Hiç alakam olmadığı halde bu olayla ilgili buradayım. Gerçeğin bir gün ortaya çıkacağına inanıyorum. Devre arkadaşım bile bildiği halde, bana söylememiş. Baş başa kalmamıza rağmen bana bahsetmedi. Söyleseydi ben de uçmazdım. Imsık'ta farkına varır varmaz görevi terk ettim" dedi.
'HERO' TİŞÖRTÜ GİYEN GÖKHAN GÜÇLÜ'NÜN AVUKATI DA TUTUKLANMIŞ
Bu arada Yücel Ekizoğlu'nun avukatı Suat Özey, savunmasını yaptığı sırada meslektaşı avukat Deniz Akbulut'un, bu tür davalara baktığı için tutuklandığını ileri sürdü. Araya giren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, o durumunun kendi davalarıyla ilgisinin olmadığını, özgürce savunmasını yapabileceğini bunun için bir sorun olmadığını söyledi.
Öte yandan tutuklu darbeci askerlerden Davut Uçum ve 'Hero' yazılı tişörtle duruşmaya geldiği için tartışmaların merkezinde yer alan Gökhan Güçlü'nün avukatı olan Deniz Akbulut'un tutuklanmasının gerekçesinin farklı olduğu ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin yürütülen soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, avukat Deniz Akbulut'un FETÖ/PDY'nin silahlı kuvvetler yapılanması içerisinde 'abilik' pozisyonunda olduğunu iddia etti. Avukat Deniz Akbulut'un Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı jandarma personelinin sivil imamlarından birisi olan 'Halil' kod isimli Hamza Ali Ece ile MİT TIR'ları soruşturmasından tutuklu jandarma personeli arasında irtibat kuran kişi olduğunu söyledi. Gizli tanık, avukat Deniz Akbulut'un MİT TIR'ları kumpasının önemli ismi Hamza Ali Ece ile yoğun olarak görüştüğünü, ikilinin Ece'nin evinde bir araya geldiklerini öne sürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay iken ayrıldığı ve avukatlığa başladığı belirlenen Deniz Akbulut, gözaltına alındı. FETÖ'nün kriptolu haberleşme uygulaması 'ByLock' kullanıcısı da çıkan Deniz Akbulut, iddiaları reddetti ancak 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklandı.

FOTOĞRAFLI