Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da ortaokul öğrencilerinin, ailelerine kansere karşı duyarlılık ve önleyici faktörler konusunda örnek olmalarını sağlamak amacıyla 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesi başlatıldı. Proje kapsamında görsel tasarım hazırlayıp en çok kişiyi yönlendirip kanser taraması yapılmasını sağlayan ortaokul öğrencilerine ödül verileceği belirtildi.
Projenin kamuoyuna tanıtımı için toplantı düzenlendi. Projenin kentin tüm ilçelerindeki 300 okul, 74 bin ortaokul öğrencisi, 22 doktor ve 44 hemşirenin katılımıyla yapılacağı belirtildi. Programda proje ile ilgili sunum yapıldı.
Programda konuşma yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, kanserin yüzde 90'nın çevresel etkenler, yüzde 10'nun ise genetik faktörlerden kaynaklandığını belirterek, "Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulamak istiyorum. Kanser bu gün dünyada ve Türkiye’de ölüm sıralamalarında ikinci sırada olan bir hastalık. Bu gün özellikle kanser taramaları için ilimizde neler yapabiliriz nasıl farkındalık oluşturabiliriz, öğrencilerimizde nasıl bir kültür oluşturabilir bunun mesajını vermeye çalışıyoruz" dedi.
Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin de konuşmasında "Çağımızın önemli hastalıklarından biri olan kanserin erken teşhis edilmesi, bu konuda toplumsal bilinç oluşturulması, bunun için de çocuklarımızın gençlerimizin harekete geçirilmesi hedefleniyor" dedi.
Konuşmaların ardından proje ortağı kurumlar arasında protokol imzalandı.

FOTOĞRAFLI