Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, 'Türk-Gürcü İlişkileri: Tarih ve Çağdaşlık' konulu çalıştayın Türkiye Yürütücülüğünü yaptı. Prof. Dr.Teliloğlu çalıştayda bilimsel bir yaklaşımla ve tarihten ders çıkararak Türk- Gürcü ilişkilerinin nasıl geliştirilebileceği üzerinde kafa yorulduğunu söyledi.
Türk Tarih Kurumu, Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi ve Kafkasya Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen 'Türk-Gürcü İlişkileri: Tarih ve Çağdaşlık' konulu çalıştay Gürcistan’ın Akhaltsikhe şehrinde yapıldı. Çalıştayın açılış bölümünde Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Merab Beridze, Gürcistan Milli Eğitim ve Bilim Bakanlığı Bilim Geliştirme Şube Başkanı Nugzar Çitaia, Akhaltsikhe Belediye Başkanı Giorgi Kopadze, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Refik Turan konuşma yaptı.
Çalıştay kapsamında düzenlenen oturumlarda bildiriler sunuldu. Türk-Gürcü ilişkilerine dair çeşitli konuların ele alındığı oturumlarda fikir alış verişinde bulunuldu. Çalıştayın Türkiye yürütücüsü olan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, iki toplum ve ülke arasında ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini belirterek "Türk ve Gürcü bilim heyetlerinin iki toplumun ilişkilerini geliştirebilme adına bir araya geldikleri bu toplantının çok yararlı olduğu konusunda görüş birliği oluştu. İlk kez çok yönlü bir bakış açısıyla, bilimsel bir yaklaşımla ve tarihten ders çıkararak Türk-Gürcü ilişkilerinin nasıl geliştirilebileceği üzerinde kafa yoruldu.Çalıştayda sunulan bildiriler yayınlandığında bu çalıştay için ne kadar büyük bir hazırlık yapıldığı anlaşılacaktır. Bu toplantı ortak ilmi çalışmalar yapılması için her iki ülke açısından da oldukça önemli bir adımdı. Her iki taraf da bu tür çalışmalarınperiyodik olarak tekrarlanması konusunda irade beyanında bulundu. Sonuç bildirgesinde açıkça vurgulandığı üzere oldukça başarılı bir toplantı oldu" dedi.

FOTOĞRAFLI