Ergün TOS/SEYDİKEMER (Muğla), () - MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki Saklıkent Kanyonu'nda 2 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketi sonrası geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alınmaya başladı. 32 kamerayla izlenecek kanyonda, olası sel önceden tespit edilecek. 
20 Temmuz'da Muğla- Antalya sınırındaki Akdağlar'ın eteğine yağan yağmur sonucu Saklıkent Kanyonu'nda oluşan selde 2 kişi yaşamını yitirirken, 46 kişi de mahsur kaldı. Seydikemer Belediyesi, yaşanan sel felaketi sonrası bir dizi güvenlik önlemini devreye sokmak için çalışmalara başladı.
Buna göre 18 kilometrelik kanyon 32 kamerayla farklı açılardan izlenecek. Kanyonun başladığı zirveye kurulacak gözlem merkezi ile dağlardaki bulutlanmalar gözlemlenecek. Kanyon içerisine ise sıvı seviyesi kontrol sistemi yerleştirilecek. Buralardan elde edilecek verilerle yüksek kesimlere düşen yağış takip edilerek, kanyon içerisinde oluşacak olası sel önceden tespit edilecek. Kurulacak anons sistemiyle ziyaretçiler uyarılarak tahliye işlemi başlatılacak. Acil durumlarda kanyon içerisine sığınma terasları gibi güvenli bekleme noktaları yapılacak ve kanyonun vatandaşlara açık olan 3 kilometrelik kısmı aydınlatılacak. Ayrıca kanyonda oluşabilecek yaralanmalara erken müdahale için 10.00 ile 18.00 saatleri arasında 112 Acil Servis ekipleri kanyon girişinde sabit görev alacak.
BARET VE CAN YELEĞİ ZORUNLU
Seydikemer Belediye Başkanı Ak Partili Yakup Otgöz, Saklıkent Kanyonu'nun işletmeciliğini aldıktan 1 ay sonra yaşadıkları üzücü sel felaketi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve kaymakamlık görevlileriyle alınacak tedbirlerle ilgili çalışma yapıldığını anlatan Otgöz, ziyaretçiler için baret ve can yelekleri aldıklarını, kanyonda rahat ve sağlıklı yürüyüş için de özel ayakkabılar temin ettiklerini dile getirdi. Misafirlerin güvenliği için baret, can yeleği ve ayakkabı kullanmayı zorunlu hale getireceklerini kaydeden Otgöz, çalışmaların tamamlanmasıyla gelecek sezona hazır hale geleceklerini aktardı. Gelecek yıl kanyon çevresinde gelişmiş imar planı yapılacağına dikkati çeken Otgöz, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli noktalara büfeler konulacağını sözlerine ekledi.
Saklıkent İşletme Müdürü Hasan Çetin ise ziyaretçilerin kanyonda güvenli şekilde ilerlemeleri için rehberler tarafından bilgilendirildiğini, uyarı levhalarıyla da nelere dikkat edileceğinin vurgulandığını anlattı.

FOTOĞRAFLI